Gazların sıvılaşması neye bağlıdır?

İçindekiler:

  1. Gazların sıvılaşması neye bağlıdır?
  2. Gazlar ideale ne zaman yaklaşır?
  3. Gaz molekülleri nasıl hareket eder?
  4. Sıvı molekülleri hangi hareketi yapar?
  5. Gazdan katıya geçince ne olur?

Gazların sıvılaşması neye bağlıdır?

Gazlar sıcaklık düşürmekle sıkıştırılabilir. Gazların sıkıştırılması sonucunda sıvılaşma meydana gelir. Sıcaklık ne kadar düşerse çekim de o oranda artar ve gaz sıvılaşır. Bu andaki sıcaklığa sıvılaşma sıcaklığı denir. Bu durumda moleküller arası uzaklıklar daha küçük yani moleküller arası kuvvetler daha büyüktür.

Gazlar ideale ne zaman yaklaşır?

Moleküllerin hacmi, bulundukları hacme göre ihmal edilebilecek kadar küçük olan, moleküller arası çekme ve itme kuvveti bulunmayan ve moleküller arası çarpışmaların esnek olduğu gaz modeline ideal gaz denir. Düşük basınç ve yüksek sıcaklıkta gazlar ideale yaklaşır.

Gaz molekülleri nasıl hareket eder?

Gaz Maddelerin Tanecikleri - Tanecikleri arasındaki boşluklar çok fazla olduğundan ve hızlı hareket ettiğinden her yöne doğru hareket gerçekleştirirler. - Gaz halindeki taneciklerden dönme ve titreşim ile beraber öteleme hareketini gerçekleştirirler.

Sıvı molekülleri hangi hareketi yapar?

Buna dönme hareketi denir. Tanecikleri dönme hareketi yapabilen maddeler akışkandır. Sıvı ve gazlar dönme hareketi yaparlar. Madde tanecikleri bir yerden başka bir yere doğru hareket ederek yer değiştirirler buna öteleme hareketi denir.

Gazdan katıya geçince ne olur?

Katı cisminden buhar çıkarken, cisimde herhangi bir ıslaklık görünmüyor. Yani cisim sıvı hale uğramadan doğrudan gaz hale geçiyor. bu olaya süblimleşme denir. Süblimleşme maddenin katıdan gaza geçmesi olayıdır. Bu olayın tersine yani gazdan katıya geçilmesi olayına depozisyon denir.