Civata somun pul nedir?

İçindekiler:

  1. Civata somun pul nedir?
  2. Civata pulu ne işe yarar?
  3. Posta pulu ne için kullanılır?
  4. Kilitli rondela nedir?
  5. Kopilya ne demek?
  6. Rondela imalatı nasıl yapılır?
  7. Saplama kelimesinin anlamı nedir?
  8. Motorda saplama nedir?
  9. Şapladın ne demek?
  10. Araçlarda saplama nedir?
  11. Bijon nedir ne işe yarar?
  12. Saplama civata nedir?
  13. Imbus CiVATA nerede kullanılır?
  14. Esnek CiVATA nedir?
  15. Havşa başlı civata nerelerde kullanılır?
  16. Civata üretimi nasıl yapılır?
  17. Vida ile civata arasındaki fark nedir?
  18. Metrik vida ne demek?
  19. 8.8 cıvata malzemesi nedir?

Civata somun pul nedir?

Somun veya cıvata başı ile makine parçası arasında kullanılan ortası delik, genellikle halka biçiminde olan sacdan yapılmış parçalara rondela veya pul denir.

Civata pulu ne işe yarar?

PUL, cıvata bağlantılarında, cıvata başının, bağlandığı yüzey üzerinde tahribat yapmasını, temas yüzeyini genişleterek engellemeye yarayan ve sızdırmazlık içinde kullanılan parçadır. Cıvatanın kolay gevşemesini, sürtünmeyle engeller. Diğer bir adı da RONDELA olarak geçer.

Posta pulu ne için kullanılır?

Posta pulu, posta gönderilerinde posta ücretinin ödendiğini göstermek amacı ile kullanılan bir tarafı yapışkanlı, diğer tarafı çoğunlukla resimli ve yazılı kâğıt etiket. ... Günümüzde ise gönderiler çoğunlukla damga makinesinden geçirilmekte ve kâğıt pul taşımamaktadır.

Kilitli rondela nedir?

Kilit rondela nedir? Kilit rondelası, dönme veya sürtünmeyi kaybetme eğilimi olan bağlantı elemanlarını sabitlemek için tasarlanır. Birkaç farklı kilit rondelası olmasına ve her biri belirli bir bağlantı elemanı veya uygulamayla kullanılmak üzere tasarlanmış olmasına rağmen, hepsi aynı prensip altında çalışır.

Kopilya ne demek?

Gupilya, (Diğer söylenişleri ile: Kopilya, gopilya) ingilizce: cotter) Genellikle titreşimli çalışan makinelerde, somunların, pernoların ve ayar bileziklerinin kendiliğinden çözülmemesi için kullanılan standart makine elemanlarıdır.

Rondela imalatı nasıl yapılır?

Rondela üretim hattı tabak halinde hammaddenin kesilmesi ile başlar. Önceden istenilen ölçüdeki pul kalıbı hazırlanarak kalınlığına göre tonajlı eksantrik preste basım işlemi gerçekleşir. Daha sonraki istasyonlar eleme, vibrasyon, parlatma, paketleme gibi safhalardır.

Saplama kelimesinin anlamı nedir?

Hızlı ve güçlü bir itişle batırmak, saplamak. (teknik) İki ya da daha çok parçayı birleştirmeye yarayan, genellikle iki ucuna diş açılmış cıvata olup bir ucu parçalardan birinde açılmış yuvaya girer, öteki ucu bir somunla tespit edilerek parçayı sıkıştırır.

Motorda saplama nedir?

Saplama » Otomobil ve Motor Terimi İç içe geçen ya da başka bir parça üzerine eklenenlerin bağlantısı için kullanılan değişik kalınlık ve uzunluktaki bir yanı yivli yuvarlak maden kama.

Şapladın ne demek?

Güncel Türkçe Sözlük (I) (nsz) "Şap" diye ses çıkarmak: Tokat şapladı. (II) (-i) Bir şeyi şaplı su ile ıslatmak. (III) (-i) Bir yapının tabanını ince kum ve çimentoyla hazırlanan karışımla sıvamak.

Araçlarda saplama nedir?

Bijonlar halk arasında saplama olarak bilinmektedir. Araçlarda jantları aracın gövdesine sabitlemek için kullanılan özel üretilmiş cıvatalara bijon (saplama) denir. Bijonlar (saplamalar) için üretilen özel somunlarda vardır.

Bijon nedir ne işe yarar?

Tekerleklerin, kampanaya ya da diske bağlanması için kullanılmakta olan özel cıvatalara bijon denmektedir. Tekerlek sistemi bu sayede sabit bir şekilde kalmaktadır.

Saplama civata nedir?

Saplama olarak da bilinen dişli çubuk uçları civata dişli nispeten uzun bir çubuktur; vida dişi, çubuğun tüm boyunda da olabilir. Gerilim altında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Çubuk şeklindeki dişli çubuğa genellikle tam boy dişli saplama denir.

Imbus CiVATA nerede kullanılır?

Cıvatanın en çok kullanıldığı alanlar makine ve inşaat sektörüdür. Amacına göre birçok çeşit cıvata vardır. Bunların arasında en çok kullanılanları altı köşe başlı cıvatalar ve alyan başlı denilen imbus cıvatalardır. Somun ve cıvataların dişleri birbirine uygun olmalıdır.

Esnek CiVATA nedir?

Esnek cıvatalar adından da anlaşılacağı üzere esnek bir yapıya sahiptir. Bu nedenle dışardan gelecek olan zorlayıcı etmenleri tolere etme özelliği bulunmamaktadır. Normal cıvatalarda zorlamalar cıvata bölgelerinde hasara neden olurken, esnek yapılı cıvatalarda bu büyük ölçüde engellenebilmektedir.

Havşa başlı civata nerelerde kullanılır?

Havşa Başlı Cıvatalar Bu nedenle ince malzemeler bağlanırken kullanılırlar. Özellikle cıvata başının dışarıda kalmaması gereken durumlarda havşa başlı cıvatalar ideal seçimdir.

Civata üretimi nasıl yapılır?

Ben çelik civataların nasıl üretildiğinden bahsedeceğim.

  1. 1 - Hammadde Hazırlanışı Civata hammaddesi çelikler (19MnB4 - 20MnB4 - 27MnB4 - 41Cr4 vb.) ...
  2. 2 - Tel Çekme. Hiçbir hammadde tel çekme işlemi yapılmadan dövme işlemi için makinaya verilmez. ...
  3. 3 - Pressleme. ...
  4. 4 - Diş Açma. ...
  5. 5 - Isıl İşlem. ...
  6. 6 - Kaplama. ...
  7. 7 - Paketleme.

Vida ile civata arasındaki fark nedir?

Vida, üzerindeki sarmal dişler yardımıyla döndürülerek sokulan, önceden delikleri açılmamış iki nesneyi birbirine tutturmayı sağlayan gereç. Vida ve civata arasındaki en büyük fark vidanın ucu sivri iken cıvatanın ucunun kör olmasıdır.

Metrik vida ne demek?

1) METRİK Üçgen Vida (Diş) : Metrik dişin diş açısı (tepe açısı) 60°'dir. Metrik vidalar kalın ve ince diş olmak üzere 2 tiptir. Sızdırmazlık değil de bağlantı yapılacaksa Metrik diş kullanılır. Metrik diş “M” harfi ile gösterilir ve M8, M10, M12 şeklinde adlandırılır (M:Anma çapını ifade eder).

8.8 cıvata malzemesi nedir?

Civatalar DIN Normlarına uygun olarak, C35 veya CK35 malzemeden imal edilir. 8x8=64 Kg./mm2 çekme mukavemeti vardır. HRC 21~29 sertlik değerleri arasındadır.