Kusmuk ile namaz kılınır mı?

İçindekiler:

  1. Kusmuk ile namaz kılınır mı?
  2. Şafi mezhebinde kan necis midir?
  3. Kan ile namaz kılınır mı?
  4. Kan olmuş elbiseyle namaz kılınır mı?
  5. Kurumuş Necasetin elbiseye dokunması ile elbise kirlenmiş olur mu?

Kusmuk ile namaz kılınır mı?

Hz. Peygamber (s.a.s.)'in kusmaktan dolayı abdest aldığı rivayet edilmiştir (Tirmizi, Taharet, 64). Ancak bunun ağız dolusu olması gerekir (Meydani, el-Lübab, I, 18). Ağız dolusu kusulan şey, ister yemek, ister safra, ister kan olsun, abdesti bozar.

Şafi mezhebinde kan necis midir?

Şâfiî ve Hanbelîler'e göre ise meni temizdir. Daha önce mezi gelmiş ve meniye karışmışsa bu sıvı bütün mezheplere göre necistir. i) Kan ve irin dışında yaradan çıkan sarı su vb. akıntılar. Kural olarak bu tür akıntılar necis sayılmıştır.

Kan ile namaz kılınır mı?

Şâfiîler ve Ca'ferîler dışındaki mezheplere göre vücudun herhangi bir yerinden çıkan kan abdesti bozar. Yine diğer necis sayılan şeyler gibi belli miktarda kanın vücuda veya elbiseye bulaşması namaza engel teşkil eder (bk. ABDEST; NAMAZ; NECÂSET).

Kan olmuş elbiseyle namaz kılınır mı?

Giyilen kıyafete yemek sıçraması ya da necis (pis) olmayan şeylerin değmesi namazımıza engel olmayacak iken necis miktarı aşılan çamaşırda ibadetlerin yerine getirilip getirilmediği yorum konusu olabilmektedir. Ancak eğer elbiseye necaset yani pislik bulaşmışsa ve bunun miktarı az ise, bununla da namaz kılınabilir.

Kurumuş Necasetin elbiseye dokunması ile elbise kirlenmiş olur mu?

Necaset ister yaş ister kuru olsun, elbiseye bulaşmış veya yapışmış olması esas alınır. Dolayısıyla elbisede veya bedende kurumuş pisliğin bulunması namaza mani olduğundan temizlenmesi gerekir. Ancak necaset elbisede iz bırakmazsa sadece dokunmuş olması namaza mani olmaz.