Üretim miktarına bağlı olarak değişen maliyete ne denir?

İçindekiler:

  1. Üretim miktarına bağlı olarak değişen maliyete ne denir?
  2. Bir seçim yapıldığında vazgeçilen alternatiflerin değeri neyi ifade eder?
  3. Herhangi bir şeyi elde etmek için vazgeçilen en değerli alternatif ne ad verilir?
  4. Alternatif fiyat nedir?

Üretim miktarına bağlı olarak değişen maliyete ne denir?

Toplam üretim miktarına bağlı olarak değişen maliyetlerdir. Toplam maliyet değişken ve sabit maliyet toplamından oluşur. Üretim miktarı arttığında artan, azaldığında ise azalan, hammadde ve işçilik gibi maliyetler değişken maliyet sınıfına girmektedir.

Bir seçim yapıldığında vazgeçilen alternatiflerin değeri neyi ifade eder?

Fırsat maliyeti, herhangi bir malın üretimini bir birim artırmak için başka bir maldan vazgeçilmesi, feragatta bulunulması gereken mal ve/veya kazanç miktarıdır. Başka bir deyişle iktisadi bir seçim yapılırken vazgeçilmek zorunda kalınan ikinci en iyi alternatiftir.

Herhangi bir şeyi elde etmek için vazgeçilen en değerli alternatif ne ad verilir?

Herhangi birşeyi elde etmek için vazgeçtiğimiz en değerli alternatif, o tercihin fırsat maliyetidir. Tıpkı bireyler gibi ekonomilerde çoğu zaman bir tercih yapmak zorunda kalırlar. Ekonomilerin tercihlerini, dolayısıyla kararlarının fırsat maliyetini, üretim imkanları sınırı (eğrisi) ile gösterebiliyoruz.

Alternatif fiyat nedir?

Alternatif Maliyet, bir projenin gerçekleştirilmesinde kullanılan faktörün başka alanda kullanılma fırsatından vazgeçilerek katlanılan maliyettir. Firma dışından sağlanan bir üretim faktörünün firma için alternatif maliyeti, bu faktörün fiyatıyla ölçülür.