Monopolcü firma için kar maksimizasyonu kuralı nedir?

İçindekiler:

  1. Monopolcü firma için kar maksimizasyonu kuralı nedir?
  2. Kar maksimizasyonu nasıl hesaplanır?
  3. Monopol gücü ne demek?
  4. Aynı malı üreten firmalar topluluğuna ne denir?
  5. Saf rekabet ne demek?

Monopolcü firma için kar maksimizasyonu kuralı nedir?

Her firma kendi ürettiği farklılaştırılmış ürün üzerinden bir monopol gücü elde eder. Bu nedenle fiyatı MC'nin üstüne çıkarır. Dolayısıyla monopolcü rekabette kâr maksimizasyon koşulu P>MR=MC şeklinde olur.

Kar maksimizasyonu nasıl hesaplanır?

Kâr Maksimizasyon koşulu: PİYASA YAPISI NE OLURSA OLSUN bir firmanın kârını maksimize eden koşul Marjinal Hasılat ile Marjinal Maliyet (MR=MC) eşitliğidir. Yani ilave birim üretmenin getirisi (MR) ile ilave birim üretmenin maliyeti (MC) birbirine eşittir.

Monopol gücü ne demek?

Tekel veya monopol, bir pazarda belirli bir ürün için üretici ya da dağıtımcı olarak tek bir firmanın bulunması durumudur. Bir monopol, rakip firmaların daha düşük fiyat koyması korkusu olmadan kendi fiyatını belirleme gücüne sahiptir.

Aynı malı üreten firmalar topluluğuna ne denir?

Tam rekabette aynı malı üreten çeşitli firmalardan oluşan topluluğa endüstri adı verilmektedir. Tekelci rekabette firmaların ürettiği mallar birbirinden az da olsa farklı oldukları için, bunların oluşturduğu topluluğa endüstri demek kolay değildir.

Saf rekabet ne demek?

Tam rekabet piyasası hayali bir piyasadır, çeşitli varsayımlar üzerine kurulmuştur. 4 koşulu vardır, ilk 3 koşul gerçekleşirse saf rekabet piyasası denir. Atomisite : Alıcı ve satıcıların, tek başlarına piyasa fiyatlarını etkileyemeyecek kadar çok sayıda ve piyasadan aldıkları payın küçük olmasıdır.