Iskonto ne demek iktisat?

İçindekiler:

  1. Iskonto ne demek iktisat?
  2. Prim iskonto oranı ne demek?
  3. Faturada iskonto nasıl hesaplanır?
  4. Miktara bağlı iskonto nedir?
  5. Ticari indirim ne demek?
  6. Nakit karşılıklı kredi ne demek?
  7. Nakdi ve gayrinakdi kredi nedir?
  8. Aşağıdakilerden hangisi nakdi kredi değildir?
  9. Gayrinakdi krediler hangi hesapta izlenir?
  10. Nakit krediler hangi hesapta izlenir?
  11. Banka kredi faizleri hangi hesapta izlenir?

Iskonto ne demek iktisat?

İskonto, bir finansal varlığın vadesinden önce paraya çevrilmesi durumunda yapılacak kesintidir. ... Faiz, mevcut bir paranın ödünç verilerek gelecekte geri alınması karşılığında elde edilen getiriyi ifade ediyorsa; iskonto etmek de gelecekte elde edilecek bir paranın bugünden elde edilmesi karşılığında yapılan indirimdir.

Prim iskonto oranı ne demek?

İskonto / Prim oranı (%) Hissenin BIST'de işlem gördüğü fiyatının, Pay Başına NAD'ne göre ne durumda olduğunu göstermektedir. Bu oran (Son / Pay Başına NAD) *100-100 formülü ile hesaplanmaktadır. İskonto / Prim oranında sonucun (-) çıkması hissenin iskontolu, (+) çıkması ise primli işlem gördüğünü ifade etmektedir.

Faturada iskonto nasıl hesaplanır?

İskonto nasıl hesaplanır? 100 sayısından iskonto oranı çıkarılır ve sonuç 100'e bölünür. Elde edilen sonuç normal fiyatla çarpıldığında indirimli fiyat elde edilir. Örnek olarak normal fiyatı 500 TL olan bir malın fiyatında %10 iskonto yapılmak isteniyorsa iskonto tutarı 500 x 10 / 100 = 50 TL olarak hesaplanacaktır.

Miktara bağlı iskonto nedir?

Miktar iskontosu, yalnızca satıcının satılan eşya miktarına bağlı olarak önceden belirlenen bir ödeme planına göre fiyat uygulandığı durumlarda söz konusudur. Bu iskontonun da ticarette mutat olarak kabul edilen oranlarda bulunması ve aynı miktarda mal alan tüm alıcılara uygulanması gerekmektedir.

Ticari indirim ne demek?

Önceden belirlenmiş bir satış fiyatından piyasanın durumuna göre yapılması gereken indirim.

Nakit karşılıklı kredi ne demek?

Nakit Blokaj Karşılığı Kredi Nedir? Nakit blokaj karşılığı kredi, hesabınızda bulunan para kadar kredi kullanabilmektir. Çoğu banka tarafından bu sistem kullanılsa da bazı bankalar böyle bir sistemi kabul etmemektedir.

Nakdi ve gayrinakdi kredi nedir?

Banka kredileri nakdi ve gayrinakdi olmak üzere ikiye ayrılır. Yaygın olarak bilinen taşıt, ev gibi nakdi kredilerin aksine gayrinakdi kredide nakit para değil teminat verilir. Gayrinakdi kredi sadece şirketlerin ticari işlemler için bir teminat olarak kullanabileceği bir banka ürünüdür.

Aşağıdakilerden hangisi nakdi kredi değildir?

BDDK'nın yaptığı sınıflandırmaya göre aşağıdakilerden hangisi nakdi kredilerden biri değildir? Yanıt Açıklaması: Akreditif bir gayrinakdi kredi çeşididir.

Gayrinakdi krediler hangi hesapta izlenir?

Muhatap, teminat mektubunun tamamen tazminini isteyebileceği gibi kısmen de tazminini talep edebilir. Tazmin edilen tutar “158 Tazmin Edilen Gayri Nakdi Kredi Bedelleri” hesabının borcunda izlenir.

Nakit krediler hangi hesapta izlenir?

300 Banka Kredileri Hesabı: Bu hesap, banka ve diğer finans kuruluşlarından sağlanan kısa vadeli kredilere ilişkin tutarların izlendiği hesaptır. 300 Banka Kredileri Hesabının İşleyişi: Alınan kısa vadeli krediler bu hesaba alacak olarak kaydedilir, kredilerin ödenmeleri halinde borç olarak kaydedilir.

Banka kredi faizleri hangi hesapta izlenir?

Banka kredisinin muhasebeleştirilmesi

  • Ödeme planına bağlı olarak krediler kısa ve uzun vadeli olarak ikiye ayrılır. ...
  • Dönemsellik ilkesi gereği dönem başlarında vade kısaldığı için 400 numaralı hesaptan 300 numaralı hesaba virman yapılır.
  • Faiz ve sigorta giderleri kısa ya da uzun vade ayrımı yapılmadan 780 Finansman Giderleri hesabında takip edilir.