Belge ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Belge ne demek TDK?
  2. Yazılı belge ne demek?
  3. Yazılı belgeler nedir?
  4. Resmi belge nelerdir?
  5. Yazılı delil başlangıcı ne demek?
  6. Delil başlangıcının unsurları nelerdir?
  7. Kesin deliller nelerdir?
  8. Neler delil başlangıcı sayılır?
  9. Delil başlangıcı nedir hukuk?
  10. Senet kesin delil mi?
  11. Mahkemede fotokopi delil sayılır mı?
  12. Fotokopi delil başlangıcı sayılır mı?
  13. Fotokopi üzerinden imza incelemesi yapılır mı?
  14. Kanuna aykırı ne demek?
  15. Takdir yetkisi ne demek?
  16. Hukukta emare nedir?
  17. Emare ne demek TDK?
  18. Hukukta emsal ne demek?
  19. Emsal teşkil etme ne demek?
  20. Yerel mahkeme kararı emsal teşkil eder mi?
  21. Emsal karar bağlayıcı mı?
  22. Mahkeme kararına nasıl ulaşabilirim?
  23. Karara çıkmış dosya nereden öğrenilir?
  24. Karara çıkmış dosya ne zaman kesinleşir?
  25. Dava dosya içeriğini nasıl görebilirim?
  26. UYAP evrak doğrulama nasıl yapılır?

Belge ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu'na göre Belge kelimesinin anlamı: Bir gerçeğe tanıklık eden yazı, fotoğraf, resim, film vb., vesika, doküman.

Yazılı belge ne demek?

1.Yazılı belgeler: Bir olayı nakleden veya bir irade beyanını içeren her türlü yazıdır. Memur görevi nedeniyle düzenlediği yazılı belgeye resmi belgedir. Bunun dışında kalan belgeler özel belgedir. Resmi belgenin ispat gücü daha fazladır.

Yazılı belgeler nedir?

1. Bir gerçeğe tanıklık eden yazı, fotoğraf, resim, film vb. vesika, doküman: “Mahkemenin elinde bu iddiaları yalanlayacak bir belge yoktu.” -T. Buğra. 2.

Resmi belge nelerdir?

Kamu kurum ile kuruluşlarının kendi aralarında veya tüzel ve gerçek kişiler ile iletişim sağlamak amacı ile oluşturdukları, sakladıkları veya gönderdikleri belgelere Resmi Evrak denir.

Yazılı delil başlangıcı ne demek?

(2) Delil başlangıcı, iddia konusu hukuki işlemin tamamen ispatına yeterli olmamakla birlikte, söz konusu hukuki işlemi muhtemel gösteren ve kendisine karşı ileri sürülen kimse veya temsilcisi tarafından verilmiş veya gönderilmiş belgedir.”

Delil başlangıcının unsurları nelerdir?

Delil başlangıcının en önemli unsuru ise, delil başlangıcının bir belge olmasıdır. 2) kendisine karşı ileri sürülen kimse veya temsilcisi tarafından veril- miş veya gönderilmiş 3) belgedir. Görüldüğü üzere delil başlangıcı öncelikle bir belge olmalıdır.

Kesin deliller nelerdir?

Kesin deliller; kesin hüküm, ikrar, senet ve yemindir. Takdiri deliller ise tanık, keşif, bilirkişi ve özel hüküm sebepleridir. ... Buna göre; elektronik kayıtların senetsiz ispatının mümkün olduğu davalarda özel hüküm sebepleri olarak takdiri delil şeklinde nitelendirilmesi mümkün görülmektedir.

Neler delil başlangıcı sayılır?

Artık bir belgenin delil başlangıcı olabilmesi için yazılı olması şartı bulunmamaktadır. Kanunda belge tanımına giren ispata elverişli her türlü araç, diğer iki şartı taşıması halinde delil başlangıcı olabilecektir. Bu çerçevede elektronik belgeler de delil başlangıcı olabilirler.

Delil başlangıcı nedir hukuk?

(2) Delil başlangıcı, iddia konusu hukuki işlemin tamamen ispatına yeterli olmamakla birlikte, söz konusu hukuki işlemi muhtemel gösteren ve kendisine karşı ileri sürülen kimse veya temsilcisi tarafından verilmiş veya gönderilmiş belgedir.

Senet kesin delil mi?

MADDE 205- (1) Mahkeme huzurunda ikrar olunan veya mahkemece inkâr edenden sadır olduğu kabul edilen adi senetler, aksi ispat edilmedikçe kesin delil sayılırlar. (2) Usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler, senet hükmündedir.

Mahkemede fotokopi delil sayılır mı?

Aynı nedenle, yani düzenleyenin el ile atılmış imzasını taşımadığı için fotokopi senet sayılmaz, fakat yazılı delil başlangıcı sayılabilir2. isteyebilir (HMK m.

Fotokopi delil başlangıcı sayılır mı?

Tarafların imzasını taşıdığına göre fotokopi de olsa yazılı delildir. Delil başlangıcı değil delilin kendisidir... Sayın Olguner, sözü edilen fotokopi belge, metin ve imza dahil tamamıyla fotokopi.

Fotokopi üzerinden imza incelemesi yapılır mı?

Bilirkişi, bu yazı ve imzalarla, o mahkemede elde edilen yazı ve imzaları esas alarak inceleme yapar. ... Ayrıca yerleşik Yargıtay uygulamasına ve Dairemizin istikrar bulan kararlarına göre fotokopi üzerinden imza incelemesi yapılması mümkün değildir.

Kanuna aykırı ne demek?

Hukuka Aykırı Delil Elde Etme Yasağı Yürürlükteki hukuk kuralları ile açıkça yasaklanmış yöntemlerle elde edilen deliller, tartışmasız biçimde hukuka aykırı olduğu gibi, açık bir yasaklama olmasa da ilgili usul kurallarına aykırı biçimde elde edilen deliller de hukuka aykırıdır.

Takdir yetkisi ne demek?

Takdir yetkisi idarenin belli şart ve durum koşulların ortaya çıkması durumlarında belirli bir işlemi yapıp yapmama hususunda ve kanunda öngörülen farklı çözümler arasında bir tercih yapmak konusunda serbest bırakılması halidir. İdarenin amacı kamu hizmetlerinin aksamadan yerine getirilmesi ve kamunun yararıdır.

Hukukta emare nedir?

Belirti, ipucu, işaret. Moralinin bozulduğunu hissettirecek en ufak bir emare göstermemişti. (hukuk) Bir eylem ya da olayı doğrulamakla birlikte başlı başına bir kanıt olamayan olgu.

Emare ne demek TDK?

a. (ema:re) esk. Belirti, iz, ipucu: “Fakat hepsinin yüzünde korku ve endişe emarelerini ayan beyan görmüştüm.” -Y. K. Karaosmanoğlu.

Hukukta emsal ne demek?

Emsal, hukuk konularında duyulabilen bir kelimedir. Emsal, herhangi bir uyuşmazlık dosyasında, aynı konuyla ilgili daha önce verilmiş bir kararın uygulanması durumudur. Eğer bir davada uyuşmazlık yaşanıyorsa, aynı konunun yaşandığı ve bu süreçte bir kararın verildiği geçmiş kararlar baz alınabiliyor.

Emsal teşkil etme ne demek?

Benzer, eş, denk, "Emsal teşkil etmek" mesela, misal (örnek) kökünden gelir. anlamı (manası) başka davalara, olaylara, vukuatlara örnek, denk veya benzeri alınıp etüd taslak veya baz alınabilecek türden olabilecek herşey hukuki terim kapsamında.

Yerel mahkeme kararı emsal teşkil eder mi?

Özellikle Danıştay ve Bölge İdare Mahkemesi kararları, tüm kamu kurumlarınca uyulması zorunlu kararlardan olmamakla birlikte, dava açacak olanlar için emsal teşkil eder. İdare mahkemesi kararları ise daha az emsal teşkil eder. ... Oysaki emsal teşkil etme, davaya bakan hakim için bir zorunluluk içermez.

Emsal karar bağlayıcı mı?

Emsal karar bağlayıcı mıdır? Kararlar, bu kararın verildiği dosya açısından bağlayıcı ise de benzer hukuki durumlarda yani emsal karar olarak kullanılacağı zaman bağlayıcı nitelikte değillerdir.

Mahkeme kararına nasıl ulaşabilirim?

Sorusuna çözüm arayanlar için takip edilmesi gereken yollar şu şekildedir: Dilekçe verilerek ilgili kurumlara başvuru yapılması UYAP bilgi bankasından sorgulama yapılması ve bilgi alınması www.turkiye,gov.tr adresi ya da E-Devlet Sisteminden sorgulama işlemlerinin yapılması

Karara çıkmış dosya nereden öğrenilir?

Dava dosyasına ait detaylar UYAP Vatandaş portalından detaylı şekilde öğrenilir. Dosya numarasından davanın açılış tarihine, dava türünden duruşma gününe ve saatine kadar öğrenilir. Eğer dosya durumu kararı çıkmış ise karar sonucu da öğrenilir. Avukatlar sonuçları UYAP Avukat portalından takip edebilirler.

Karara çıkmış dosya ne zaman kesinleşir?

baren 8 gün, Icra Hukuk Mahkemelerinde kararın öğrenil- mesinden (tebliğ veya tefhimden) itibaren 10 gün, Iş Mahkemelerinde kararın öğrenilmesinden (tebliğ veya tefhimden) itibaren 8 gündür. Idare ve Vergi Mahkemelerinde temyiz süre- si tebliğden itibaren 30 gündür.

Dava dosya içeriğini nasıl görebilirim?

Vatandaş Uyap'a girdiğinizde sol menüden "Dosya Sorgulama" sekmesinden Yargı Türü, Yargı Birimi/ Mahkeme Türü seçtikten sonra sorguda "Dosya Görüntüle"ye basarak, sonra üst sekmelerden Evrak bölümüne giderek, dava dosyasına sunulan tüm evrakları görebilirsiniz.

UYAP evrak doğrulama nasıl yapılır?

UYAP'da üretilmiş olan belgeleri doğrulamak için https://www.turkiye.gov.tr/uyap-portali-vatandas-girisi adresine giriş yaptıktan sonra UYAP Vatandaş Portal ekranında sol menüde yer alan 'Evrak Doğrulama' butonuna tıklayın.