Medeni Kanun ile hangi değişiklikler yapıldı kısaca?

İçindekiler:

  1. Medeni Kanun ile hangi değişiklikler yapıldı kısaca?
  2. Türk Medeni Kanunu neden alınmıştır?
  3. Ilk Türk Medeni Kanununun adı nedir?
  4. TMK 169 maddesi nedir?
  5. 1023 madde nedir?
  6. 405 madde nedir?

Medeni Kanun ile hangi değişiklikler yapıldı kısaca?

Yeni Medeni Kanun'un getirdiği değişiklikler şöyle sıralanabilir: Evlenme yaşı kadın-erkek farkı kalmadan, bütün gençler ancak on yedi yaşını doldurdukları zaman evlenebilirler (madde 124/1). Boşanma nedenlerinden "cana kast ve pek fena muamele" ye bir de "onur kırıcı davranış" eklenmiştir.

Türk Medeni Kanunu neden alınmıştır?

İsviçre Medeni Kanunu'nu seçilmesinde şu etkenleri saymaktadır: İsviçre'de okuyan hukukçuların, Türkiye'de idare başına geçmeleri. İsviçre Medeni Kanunu'nun açık ve sade oluşu. Türkiye'de Fransızca bilenlerin sayısının fazla olması nedeniyle çevirinin çabuk ve kolay yapılabilmesi olanağının bulunması.

Ilk Türk Medeni Kanununun adı nedir?

Türkiye'nin ilk medeni kanunu 1926, ikinci ise 2001 yılında yürürlüğe girmiştir. Bazı kaynaklara göre ise Ahmet Cevdet Paşa tarafından hazırlanan Mecelle, Türkiye'nin ilk medeni kanunudur. 1877 yılında yayımlanan Mecelle-i Ahkam-ı Adliye 1926 yılında kaldırıldı ve yerine Türk Medeni Kanunu getirildi.

TMK 169 maddesi nedir?

Madde 169 - Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re'sen alır.

1023 madde nedir?

Madde 1023 - Tapu kütüğündeki tescile iyiniyetle dayanarak mülkiyet veya bir başka aynî hak kazanan üçüncü kişinin bu kazanımı korunur.

405 madde nedir?

Madde 405 - Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır.