Tüm yıldızlar kara delik oluşturabilir mi?

İçindekiler:

  1. Tüm yıldızlar kara delik oluşturabilir mi?
  2. Kara delik içi nasıl?
  3. Solucan deliği ne işe yarar?
  4. Uzay zaman kavramı nedir?
  5. Uzay evreni kapsar mı?

Tüm yıldızlar kara delik oluşturabilir mi?

Fizikçi George Chapline'e göre evrende kara delik yok, ama kara deliğe benzeyen karanlık enerji yıldızları var. Bunlar kendi üzerine çöken süper ağır yıldız çekirdeklerinden oluşuyor. Aslında dev yıldızlar ömrünün sonunda kara delik yerine karanlık enerji yıldızına dönüşüyor.

Kara delik içi nasıl?

Buna kara delik diyoruz. Kara delikler ömrünü süpernova patlamasıyla tamamlayan büyük kütleli yıldızların çekirdek kalıntılarından oluşuyor. Yıldız kendi içine çökerken uzay-zamanı da çökertiyor. Yıldızın yerçekimi alanının gücü o kadar artıyor ki ışık bile kaçamıyor ve böylece kara delik oluşuyor.

Solucan deliği ne işe yarar?

Solucan deliği, Evren içinde çok uzak mesafeler arasında hızlıca yol kat edebilmeyi sağlayan, uzay-zaman dokusunun farklı noktalarını birbirine bağlayan teorik tünellerdir. Solucan delikleri, evrendeki en iyi kestirme yollardandır.

Uzay zaman kavramı nedir?

Uzay-zaman üçü uzaysal boyut ve biri zaman boyutu olmak üzere dört boyutlu bir koordinat sistemidir. Albert Einstein'ın görelilik teorisindeki tüm olaylar bu koordinat sistemi içerisinde gerçekleşir. Bir uzay-zaman koordinat sistemi kavramı ilk olarak 1907 yılında ortaya konmuştu.

Uzay evreni kapsar mı?

Evren veya Kâinat, gezegenler, yıldızlar, gökadalar ve diğer tüm madde ile enerji yapıları dahil olmak üzere uzay ve zamanın tamamı ve muhtevasıdır.