Doğrusal programlama modeli hangi alanlarda kullanılır?

İçindekiler:

  1. Doğrusal programlama modeli hangi alanlarda kullanılır?
  2. Doğrusal programlama ve hedef programlama arasındaki farklar nelerdir?
  3. Hedef programlama nedir?
  4. Bulanık hedef programlama nedir?
  5. Tam sayılı programlama nedir?
  6. 0 1 tamsayılı programlama nedir?
  7. Bulanık doğrusal programlama nedir?
  8. Kuzey Batı köşe yöntemi nedir?
  9. Vogel yaklaşım nedir?
  10. Simpleks algoritması kim tarafından geliştirilmiştir?
  11. Yöneylem Araştırması Hangi bölüm?

Doğrusal programlama modeli hangi alanlarda kullanılır?

Doğrusal programlama; tarımda, gıda sanayiinde, petrol endüstrisinde, kimya endüstrisinde, imalat sanayiinde, ulaşım ve dağıtım sistemlerinde, finansmanda, sağlık sektöründe, madencilikte, iş gücü planlamasında, eczacılıkta, enerji ve sivil savunma alanlarında kullanılmaktadır (Williams H.P. 2003, s. 60-65).

Doğrusal programlama ve hedef programlama arasındaki farklar nelerdir?

Sıradan doğrusal programlama karın en büyüklenmesi ya da maliyetin en küçüklenmesi gibi tek bir amaç fonksiyonu için optimal bir sonuç araştırırken, hedef programlama genellikle birbiriyle çelişen çok sayıda amaç arasında tatmin edici düzeye ulaşmaya çalışmaktadır.

Hedef programlama nedir?

Hedef programlama; çelişen amaçlara sahip karar problemlerinin çözümünde kullanılan, çok kriterli karar verme yöntemlerinin en önemlilerinden biridir. Aynı zamanda hedef programlama, doğrusal programlamanın bir uzantısıdır.

Bulanık hedef programlama nedir?

Hedef programlama içerisine bulanık küme teorisinin uygulanmasıyla oluşturulan bulanık hedef programlama, kesin olmayan hedeflerin söz konusu olduğu durumlarda kullanılan bir yöntemdir.

Tam sayılı programlama nedir?

Özet: Tam sayılı programlama, sürekli olarak tanımlanan karar değişkenlerinin, kesikli biçimde tanımlanan karar değişkenlerine dönüştürüldüğü bir optimizasyon tekniğidir.

0 1 tamsayılı programlama nedir?

2. Sadece bazı değişkenlerin tamsayı olması diğerlerinin ise reel sayı olması gerektiği problemlere «karma tamsayılı programlama problemi» denir. 3. Tüm değişkenlerin «0» ya da «1» e eşit olmasının istendiği bir tamsayılı probramlama problemine «0-1 tamsayılı programlama problemi» denir.

Bulanık doğrusal programlama nedir?

Klasik mantıkta uygulanan doğrusal programlama yaklaşımının genişletilmiş hali olan bulanık doğrusal programlama modeli, bilgi eksikliği ve belirsizliklerin olduğu durumda en iyi kararın verilmesini sağlayan karar verme yöntemidir.

Kuzey Batı köşe yöntemi nedir?

Kuzey yarım küredeki bir haritada kuzey yönü yukarı, batı yönü de sol taraftadır. Bir taşıma problemini sunan tabloda sol üst köşeden başlayarak sağa ve aşağı doğru adım adım inen çözüme "kuzey-batı köşe çözümü" denir. ...

Vogel yaklaşım nedir?

Bu modelde, malların kaynaklardan (fabrika gibi ) hedeflere (depo gibi) taşınmasıyla ilgilenir. ... Ulaştırma modeli, malların bir yerden bir yere taşınmasından başka, stok kontrolü, işgücü programlama, personel atama gibi alanlarda da kullanılabilmektedir.

Simpleks algoritması kim tarafından geliştirilmiştir?

Simpleks algoritması, doğrusal programlama problemlerinde optimum çözümü pratik olarak bulmak amacıyla George Dantzig tarafından 1947 yılında geliştirilen bir algoritmadır.

Yöneylem Araştırması Hangi bölüm?

Yönetim Bilimi (ya da Yöneylem Araştırması), işletmecilik alanındaki örgütsel çalışmaları ele alan Yönetim Bilimleri ile birbirlerinden kuramsal olarak ayrılan dallar olarak ele alınmaktadır. Yöneylem araştırması endüstri mühendisliği ile yakından ilişkilidir.