Zekat evlada verilebilir mi?

İçindekiler:

  1. Zekat evlada verilebilir mi?
  2. Yetim malı ile zekat verilir mi?
  3. Dul kaynanaya zekat verilir mi?
  4. Kaynana ya fitre verilir mi?
  5. Eşinin annesine zekat verilir mi?
  6. Damada zekat verilir mi olur mu?

Zekat evlada verilebilir mi?

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara zekât ve fitre verilmez: a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara, b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara, ... f) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

Yetim malı ile zekat verilir mi?

Yetimi olan birisi zekât verebilir mi? Mal kime ait olursa olsun herhangi bir kazancı olan kişiye zekat vermek düşer. ... O kazanılmış ve ticaret malıysa o ticaretin kazancının zekatı verilmesi gerekir. Eğer o mal yetimlerin ise aynı şekilde o zekattan başka yetimlere verilmesi gerekir.

Dul kaynanaya zekat verilir mi?

Kayınvalide ve kayınpedere zekât verilebilir mi? Kayınvalide ve kayınpeder, kişinin bakmakla yükümlü olduğu kimselerden olmadığı için, fakir iseler kendilerine zekât verilebilir.

Kaynana ya fitre verilir mi?

Fakir olan kayınvalide ve kayınpedere zekât verilebilir. Çünkü bunlarla zekâtı veren kişi arasında usûl ve fürû ilişkisi olmadığı gibi, zekât veren şahıs bunlara bakmakla yükümlü de değildir. (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 172, 293).

Eşinin annesine zekat verilir mi?

Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir.

Damada zekat verilir mi olur mu?

Fakir olan damada zekât verilebilir. Koca eşine bakmakla yükümlü olduğundan, kişinin gelinine zekât vermesi dolaylı olarak kendi oğluna zekât vermesi gibidir.