Detaylı GBT nedir?

İçindekiler:

  1. Detaylı GBT nedir?
  2. GBT sicile işler mi?
  3. GBT sabıka kaydında çıkar mı?
  4. GBT kaydı ne zaman silinir?
  5. Beraat edince sicile işler mi?
  6. Kişinin sicili nasıl bozulur?
  7. 18 Yaş Altı sicile işler mi?
  8. Beraat kararı polisliğe engel mi?
  9. Beraat kararı istinafa gider mi?
  10. Kesinleşen beraat kararı bozulur mu?
  11. Beraat kararı neye göre verilir?
  12. Derhal beraat kararı nedir?
  13. Durma kararı ne zaman verilir?
  14. Durma kararı hangi hallerde verilir?
  15. Kovuşturma aşaması ne demek?
  16. Ceza verilmesine yer olmadığına dair karar hangi hallerde verilir?
  17. Ceza verilmesine yer olmadığına dair karar memuriyete engel mi?
  18. Ceza verilmesine yer olmadığı kararı hüküm müdür?
  19. Ceza verilmesine yer olmadığı kararı temyiz edilebilir mi?
  20. Temyiz dilekçesi hangi mahkemeye verilir?
  21. Hangi suçlar temyize gider?
  22. Yargıtay süreci ne kadar sürer?

Detaylı GBT nedir?

Genel bilgi toplama sistemi yani GBT, ülkemizde, İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak “Adli Sicil Yönetmeliği” ile uygulanan bir veri toplama uygulamasıdır. Ülkemizdeki vatandaşlar hakkında adli sicil bilgilerini barındıran genel bilgi tarama sistemidir.

GBT sicile işler mi?

Genel Bilgi Toplama ve sabıka kaydı aynı manada kullanılır. Sabıka kaydı ise adli sicil kaydının halk arasındaki ismidir. Dolayısıyla GBT ile adli sicil kaydı aynı anlama gelmektedir.

GBT sabıka kaydında çıkar mı?

Genel bilgi toplama yani kısaca GBT, insanların bilgilerine o an için ulaşmak isteyen yetkili kişi (trafik polisi, polis, jandarma vb.) tarafından sorgulaması yapılabilen bir işlemdir. GBT aynı zamanda sabıka kaydı anlamına da gelmektedir.

GBT kaydı ne zaman silinir?

Bu kanunla, Anayasanın 76 ncı maddesi ile bazı özel kanunlarda yer alan ve bir hak mahrumiyetine neden olan mahkûmiyetler bakımından, yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla, kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren on beş yıl ve her halde otuz yıl geçmesiyle; diğer ...

Beraat edince sicile işler mi?

Kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararının kesinleşmesi halinde önceki mahkûmiyet kararına ilişkin adlî sicil ve arşiv kaydı tamamen silinir.

Kişinin sicili nasıl bozulur?

Buna göre adli sicil kaydı şu şekillerde silinebilir:

  • Eğer ceza ve güvenlik tedbirinin infazı tamamlanmışsa adli sicil kaydı infazın tamamlanmasıyla kendiliğinden silinmelidir. ...
  • Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık halinde adli sicil kaydı silinir.

18 Yaş Altı sicile işler mi?

Yukarıdaki hükümler çerçevesinde kamu kurumları açısından 18 yaşından küçüklerle ilgili adli sicil ve arşiv kayıtları bir bakıma hükmen yok sayılmıştır. Bu kapsamda, söz konusu mahkumiyetin 657 sayılı Kanunun 48/A-5 maddesi kapsamında memuriyete engel teşkil etmediği değerlendirilmektedir.

Beraat kararı polisliğe engel mi?

Beraat kararı alan kimse, bir suçtan hüküm almış olmayacağından polisliğe engel bir durum teşkil etmeyecektir, belirtilen nedenlerle polis olunmasına engellik olabilecektir.

Beraat kararı istinafa gider mi?

Üst sınırı 500 günü geçmeyen adli para cezasını gerektiren suçlardan “beraat hükümleri” kesindir. Bu hükümler aleyhine istinaf yoluna başvurulamaz (CMK md. 272/3-b). Özel kanunlarda kesin olduğu yazılı bulunan hükümler aleyhine de istinaf kanun yoluna başvurulmaz (CMK md. 272/3-c).

Kesinleşen beraat kararı bozulur mu?

İtiraz üzerine yapılacak istinaf veya temyiz incelemesi neticesinde beraat kararının bozulması mümkündür. Beraat kararı üst mahkeme olan istinaf mahkemesi tarafından bozulduğunda yerel mahkeme bozma gerekçesi kapsamına göre dosyayı el alıp yeniden karar verecektir.

Beraat kararı neye göre verilir?

Ceza Muhakemesi Kanunu m. 223/2 hükmüne göre beraat kararı; 1) Yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması, 2) Yük- lenen suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması, 3) Yüklenen suç açısından failin kast veya taksirinin bulunmaması, 4) Yüklenen su- çun sanık tarafından işlenmesine rağmen, olayda bir ...

Derhal beraat kararı nedir?

Derhal beraat kararı, sanık hakkında yapılan yargılamanın bulunduğu aşama itibariyle, ek bir delil toplanmasına veya araştırma yapılmasına gerek kalmadan sanığa isnat edilen fiilin suç olarak tanımlanmamış olması gerekçesiyle beraat kararı verilmesidir.

Durma kararı ne zaman verilir?

Soruşturmanın veya kovuşturmanın yapılması şarta bağlı tutulmuş olup da şartın henüz gerçekleşmediği anlaşılırsa şartın gerçekleşmesini beklemek üzere durma kararı karar verilir. Bu karara itiraz edilebilir (CMK md.

Durma kararı hangi hallerde verilir?

Durma kararı, kovuşturmanın her safhasında verilebilir. Bazı hüküm çeşitleri gibi yargılamanın sonu beklenmez. Çünkü, yargılamaya devam edilip edilmeyeceği bir şarta bağlıdır ve durma kararı verilerek şartın gerçekleşmesi beklenmektedir. Şart gerçekleştiğinde yargılamaya devam edilir.

Kovuşturma aşaması ne demek?

Yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin mahkemece kabulüne kadar olan evre soruşturma, iddianamenin kabulünden hükmün kesinleşmesine kadar olan evre ise kovuşturma evresidir.

Ceza verilmesine yer olmadığına dair karar hangi hallerde verilir?

İşlenen fiilin suç olma özelliğini devam ettirmesine rağmen; 1) Etkin pişmanlık, 2) Şahsî cezasızlık sebebinin varlığı, 3) Karşılıklı ha- karet, 4) İşlenen fiilin haksızlık içeriğinin azlığı hallerinde de sanık hakkında ceza verilmemesi hallerinde, ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilir (CMK m. 223/4).

Ceza verilmesine yer olmadığına dair karar memuriyete engel mi?

İlgili kanun metni ve maddeleri incelendiğinde söz konusu kararın verilmesinin ardından bu kararın sicile işlenmemesi nedeniyle sabıka kaydında herhangi bir şekilde bu karar görülmeyecektir. Bu sayede kararın memuriyete engel olmayacağı yorumu yapılabilir.

Ceza verilmesine yer olmadığı kararı hüküm müdür?

Ceza verilmesine yer olmadığı kararı, 5271 sayılı CMK'nın 223/3-4 maddesinde düzenlenmiştir. Ceza verilmesine yer olmadığı kararı beraat kararı mahiyetinde değildir, fiil suç teşkil etmesine rağmen faile belli nedenlerle ceza verilmemesi sonucunu doğruran nihai bir karardır.

Ceza verilmesine yer olmadığı kararı temyiz edilebilir mi?

Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak bölge adliye mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez (CMK md. 286/2-g).

Temyiz dilekçesi hangi mahkemeye verilir?

Kanunda öngörülen şekli şartlara uygun olarak hazırlanmış bir temyiz başvuru dilekçesi, Yargıtay'a gönderilmek üzere olduğu belirtilmek suretiyle temyizi istenen gerekçeli kararı veren yerel mahkemeye veyahut bölge adliye mahkemesine verilmelidir.

Hangi suçlar temyize gider?

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 286. maddesinin 3. fıkrasında temyiz edilemeyecek kararlar kapsamında olmasına rağmen bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kararları adına temyiz başvurusunda bulunulacağı belirtilmiştir:

  • Hakaret.
  • Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit.
  • Suç işlemeye tahrik.
  • Suçu ve suçluyu övme.

Yargıtay süreci ne kadar sürer?

YARGITAY DOSYA İNCELEME NE KADAR SÜRER? Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay'da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.