Jeotermik derece nedir?

İçindekiler:

  1. Jeotermik derece nedir?
  2. Termik konveksiyon nedir?
  3. Konveksiyon ne anlama gelir?
  4. Buna göre dinamik basınç merkezleri hangi enlemlerde oluşur?

Jeotermik derece nedir?

Jeotermik gradyan bu sıcaklığın ölçü birimidir; derine inildikçe artan sıcaklığı ölçmeye yarar (tortul havzalarda derinlere doğru her 100 m'de ortalama 3,3 °C). Jeotermik sıcaklık önceleri küçük çapta gayzer ve sıcak su kaynakları gibi kendi kendine ortaya çıkış noktalarında değerlendirildi.

Termik konveksiyon nedir?

Alttan ısınma ile oluşan konveksiyon (yükselim) hareketine termik konveksiyon denmektedir. Isınmanın kuvveti ölçüsünde termik konveksiyonlar üst atmosferde kümülünimbüs bulutlarının oluşmasına ve güçlü sağanak yağışlara neden olurlar.

Konveksiyon ne anlama gelir?

Konveksiyon (veya taşınım), katı yüzey ile akışkan arasında gerçekleşen ısı transferinin bir çeşididir. Akışkan içindeki akımlar vasıtası ile ısı transfer edilir. Akışkan, içindeki veya akışkanla sınır yüzey arasındaki sıcaklık farklarından ve bu farkın yoğunluk üzerinde oluşturduğu etkiden doğabilmektedir.

Buna göre dinamik basınç merkezleri hangi enlemlerde oluşur?

Ekvatordan gelen hava akımı, eksen hareketiyle sapar ve 30º enlemlerinde alçalır ve böylece dinamik (harekete bağlı) yüksek basınç alanları oluşur. Kutuplardan gelen hava akımı da yine eksen hareketi sebebiyle sapmaya uğrayıp 60º enlemlerinde aşağı çökerek dinamik (harekete bağlı) alçak basınç alanları oluşturur.