Stagflasyon oranı nedir?

İçindekiler:

  1. Stagflasyon oranı nedir?
  2. Enflasyon neden yüksek?
  3. Tüketici Fiyat Endeksi neyi ölçer?
  4. Tüketici fiyat endeksi nasıl hesaplanir?
  5. Laspeyres fiyat endeksi nedir?
  6. Laspeyres endeksi ne işe yarar?
  7. BIST endeksleri nelerdir?

Stagflasyon oranı nedir?

Stagflasyon, resesyon ile enflasyonun aynı anda görüldüğü durumdur. Bu durumda ekonomideki işsizlik oranı artarken fiyatlar da hızla yükselmektedir. 1970 yılında İngilizcede stagnant (durgun) ile inflation (enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışı) kelimelerinin birleşmesinden türetilmiştir.

Enflasyon neden yüksek?

Genellikle enflasyon, üretim maliyetlerindeki bir artıştan veya ürün ve hizmetlere olan talepteki artıştan kaynaklanır.

Tüketici Fiyat Endeksi neyi ölçer?

TÜFE (tüketici fiyat endeksi) tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişiklikleri ölçerken, ÜFE ise TÜFE gibi belirli bir mal sepetinin maliyetini ölçer. İşte, Enflasyon, ÜFE, TÜFE nedir sorusunun cevabı ve detaylı bilgiler.

Tüketici fiyat endeksi nasıl hesaplanir?

TÜFE, Laspeyres endeksi ile baz dönem hesaplanarak elde edilir. Yerli ürünlerin yanında ithal ürünler de hesaplanmaktadır. TÜFE hesaplamasında TÜFE sepeti kullanılır. Bu sepet genellikle sabittir.

Laspeyres fiyat endeksi nedir?

Laspeyres Fiyat Endeksi, ekonominin genel fiyat seviyesini ve yaşam maliyetini ölçmek ve enflasyonu hesaplamak için kullanılan bir fiyat endeksidir. Enflasyon Enflasyon, belirli bir süre boyunca malların fiyat seviyesindeki artışları ifade eden ekonomik bir kavramdır.

Laspeyres endeksi ne işe yarar?

Mutlak fiyatlarda, katsayılı aritmetik ortalamanın hesaplanması olup, fiyat ve miktar için düzenlenebilir.Fiyat endeksi için katsayı olarak malların temel yıl miktarları baz alınarak hesaplanır.Miktar endeksinde ise temel yıl fiyatları baz alınarak hesaplanır.

BIST endeksleri nelerdir?

BIST 100 endeksi; Borsa İstanbul'da işlem gören piyasa ve işlem hacmi açısından en yüksek 100 hisse senedinin performansını ölçmek için kullanılan temel göstergedir. Aynı zamanda Türk borsasının göstergesi olarak da kabul edilen BIST 100 endeksinin işlem kodu ise: XU100'dür.