Ayasofya kim tarafından inşa edildi?

İçindekiler:

  1. Ayasofya kim tarafından inşa edildi?
  2. Ayasofya'da ne zamandır namaz kılınıyor?
  3. Ayasofya kaç yıl müze olarak kullanıldı?
  4. Ayasofyada namaz kılınabilir mi?
  5. Ayasofya hangi saatlerde açık?
  6. Ayasofya kaç kişi namaz kılıyor?
  7. Ayasofya'da ibadet yapılıyor mu?
  8. Ayasofya'da ne oldu?

Ayasofya kim tarafından inşa edildi?

İsidoros

Ayasofya'da ne zamandır namaz kılınıyor?

Müze statüsü iptal edilen ve camiye dönüştürülen Ayasofya'da 86 yıl sonra ilk Cuma namazı TSİ 13:16'da kılındı. Namaz öncesinde dört minareden dört müezzin tarafından ezanı okundu. Ayasofya'da 86 yıl sonra ilk hutbe de Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından verildi.

Ayasofya kaç yıl müze olarak kullanıldı?

Ayasofya 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Bizans'ın kontrolünde olan İstanbul'u fethetmesinin ardından Cami olarak kullanılmış ancak ardından 1934 yılında ise alınan kararla müzeye çevrilmişti. Bu kapsamda bugün 86 yıl sonra Cuma namazı sonrası bu tarihi yapı ibadete açıldı.

Ayasofyada namaz kılınabilir mi?

Ayasofya Camisi'ne alınacak misafirlerin davetlerinin, Diyanet İşleri Başkanlığınca yapıldığına vurgu yapan Yerlikaya, cami içi ve çevresinde vatandaşlar için namaz kılma yerlerinin belirlendiğini kaydetti.

Ayasofya hangi saatlerde açık?

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Cuma namazı ile ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 24 saat açık olacağını duyurdu. #AyasofyaKebirCamiiSerifi'nin bu günden itibaren 24 saat ibadete açık olması talimatını verdi. #AyasofyaCamii artık 24 saat daima açık olacak.

Ayasofya kaç kişi namaz kılıyor?

Yani Ayasofya-i Kebir Camii ismi kullanılmaya devam edecek. Erbaş, normal şartlarda Ayasofya'da 3-4 bin kişinin namaz kılabileceğini ancak sosyal mesafe düzeninde 500-1000 kişi arasında kişinin içerde namaz kılmasına imkan verilebileceğini söyledi.

Ayasofya'da ibadet yapılıyor mu?

Ayasofya'nın müze statüsü kaldırıldı ve ibadet yolu açıldı. Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'yı müze yapan 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştay'ın karar gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu ve cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu kaydedildi.

Ayasofya'da ne oldu?

En eski şehir simgelerinden biri olan Ayasofya 1453 yılında İstanbul'un Osmanlı tarafından alınmasından sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüş, Cumhuriyet'in ilk yıllarında ise müze olması kararı alınmıştı. Son karar ile birlikte yeniden cami olarak ilan edildi ve yarın ibadete açılıyor.