Sözcükte yapı nelerdir?

İçindekiler:

  1. Sözcükte yapı nelerdir?
  2. Sözcükte yapı gövde nedir?
  3. Gövdeden türemiş ne demek?
  4. Gövde ne demektir?
  5. Asırlık sözcüğü gövde durumunda mıdır?
  6. Kök ve gövde ne demek?
  7. Gövde çekim eki alır mı?
  8. Bir sözcük birden fazla çekim eki alabilir mi?

Sözcükte yapı nelerdir?

Sözcükte yapı, sözcüklerin oluştuğu, yapıldığı, türetildiği bu parçaları; sözcüklere gelen eklerin çeşitlerini, kullanım amaçlarını inceler. Sözcük yapısı, kapsamı geniş bir konudur. Bu yüzden bu konunun ana başlıklarını ayrı ayrı sayfalar halinde veriyoruz.

Sözcükte yapı gövde nedir?

“İsim ve fiil köklerinden yapım ekleriyle türetilmiş olan her yeni kelimeye gövde denir.” Yani kök hâlindeki bir kelime bir yapım eki alırsa, o kelimenin yapım eki alarak yeni bir anlamı karşılayan hâline gövde denilir. Örneğin “baş” kelimesi, bir isim köküdür.

Gövdeden türemiş ne demek?

Gövde = Ad ve fiil köklerinden yapım ekleriyle türetilmiş kelimedir. Gövdeden türemiş kelime = Bir kelime gövde iken bir tane daha yapım eki alarak 2 kez türemesidir.

Gövde ne demektir?

Gövde isim ve fiil köklerinden yapım ekleri ile türetilmiş her yeni kelimeye denilmektedir. Hiçbir ek almamış kelimeye kök adı verilmektedir. Kök halindeki kelime yapım eki alır ise o kelimenin yapım eki alarak yeni anlamı ile karşılaşılan haline gövde denilmektedir.

Asırlık sözcüğü gövde durumunda mıdır?

Cevap: Gövde halindedir. -lık yapım eki almıştır. Kökü (arapça olduğundan) "asr"dır.

Kök ve gövde ne demek?

Bir başka deyişle kök, bir sözcüğün ekleri çıkartıldıktan sonra geriye kalan an- lamlı en küçük parçasıdır. Köklere çeşitli eklerin getirilmesiyle oluşan anlamlı birliğe ise gövde denir.

Gövde çekim eki alır mı?

Cevap. Bu yüzden gövde çekim eki alabilir.

Bir sözcük birden fazla çekim eki alabilir mi?

11) Türkçede önce yapım eki sonra çekim eki gelir. Bunun istisnaları da olabilir. Annemsiz gitmem. 12) Bir sözcük birden çok yapım eki alabilir.