Yanılma nedeniyle sözleşmeyi iptal eden tarafın kusurlu olmasına bağlanan hukuki sonuç nedir?

İçindekiler:

  1. Yanılma nedeniyle sözleşmeyi iptal eden tarafın kusurlu olmasına bağlanan hukuki sonuç nedir?
  2. Irade bozukluğu hallerinde iptal hakkı hangi süre içerisinde kullanılmalıdır?
  3. Iradesi korkutma nedeniyle bozulmuş olan kişi ne kadar süre içinde sözleşmeyi iptal edebilir?
  4. Taraflardan biri veya her ikisinin bilerek yarattığı irade bozukluğu halleri nelerdir?
  5. Beyanda hata nedir?
  6. Esaslı hatalar nelerdir?
  7. Zamanaşımının durması ve kesilmesi ne demek?
  8. Bir dava nasıl zaman aşımına uğrar?
  9. Dava açılması zaman aşımını keser mi?
  10. Zamanaşımı hangi hallerde kesilir?
  11. Icra dosyasının yenilenmesi zamanaşımını keser mi?
  12. Feragatten sonra dava açılabilir mi?

Yanılma nedeniyle sözleşmeyi iptal eden tarafın kusurlu olmasına bağlanan hukuki sonuç nedir?

MADDE 35- Yanılan, yanılmasında kusurlu ise, sözleşmenin hükümsüzlüğünden doğan zararı gidermekle yükümlüdür. Ancak, diğer taraf yanılmayı biliyor veya bilmesi gerekiyorsa, tazminat istenemez. ... Aldatma veya korkutmadan dolayı bağlayıcılığı olmayan bir sözleşmenin onanmış sayılması, tazminat hakkını ortadan kaldırmaz.

Irade bozukluğu hallerinde iptal hakkı hangi süre içerisinde kullanılmalıdır?

MADDE 39- Yanılma veya aldatma sebebiyle ya da korkutulma sonucunda sözleşme yapan taraf, yanılma veya aldatmayı öğrendiği ya da korkutmanın etkisinin ortadan kalktığı andan başlayarak bir yıl içinde sözleşme ile bağlı olmadığını bildirmez veya verdiği şeyi geri istemezse, sözleşmeyi onamış sayılır.

Iradesi korkutma nedeniyle bozulmuş olan kişi ne kadar süre içinde sözleşmeyi iptal edebilir?

Hak düşürücü süreyi düzenleyen 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 39. (mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 31.) maddesi, “yanılma veya aldatma sebebiyle ya da korkutulma sonucunda sözleşme yapan taraf, yanılma veya aldatmayı öğrendiği ya da korkutmanın etkisinin ortadan kalktığı andan başlayarak bir yıl içinde ...

Taraflardan biri veya her ikisinin bilerek yarattığı irade bozukluğu halleri nelerdir?

İrade sakatlığı halleri üç tanedir: Yanılma(Hata), Hile(Aldatma) ve Korkutma(İkrah). Sözleşmesel ilişkilerde bir taraf, sözleşmenin şeklinde, sözleşmenin konusunda, sözleşme yapmak istediği kişide hataya düşerse ve söz konusu hata esaslı ise ortada bir irade sakatlığı halinin bulunduğu söylenebilecektir.

Beyanda hata nedir?

Beyan hatası, bir kişinin yaptığı irade beyanının gerçek iradesine uygun olmaması halidir (Fettah, 2009:733). Başka bir deyişle; irade beyanı ile gerçek irade arasındaki farklılık beyan sahibinin yanılgısına dayanmaktadır (Eren, 2010:340).

Esaslı hatalar nelerdir?

Esaslı Hatalar:

  • Tarafta (kişide) hata: Yanlış kişiyle sözleşme yapmak, isim benzerliği gibi.
  • Konuda hata: Yanlış şeyi konu yapmak, üçüncü kattaki ev yerine dördüncü kattakini almak.
  • Mahiyette (içerikte) hata: Yanlış işlem yapmak, almak yerine kiralamak.

Zamanaşımının durması ve kesilmesi ne demek?

Zaman aşımının durması sürenin olduğu yerde kalması, durma sebebinin gerçekleşmesinin ardından yeniden başlaması anlamına gelmektedir. Zaman aşımının kesilmesi ise, kesilme sebebi gerçekleşene değin geçen sürenin yanması ve kesilme sebebiyle birlikte yeni bir sürenin başlaması anlamındadır.

Bir dava nasıl zaman aşımına uğrar?

TCK md. 66'da düzenlenen dava zamanaşımı, suçun işlendiği tarihten itibaren belli bir süre geçtiği halde dava açılmamış veya dava açılmasına rağmen kanuni süre içinde sonuçlandırılmamış ise, devletin cezalandırma hakkından vazgeçmesi ve ceza davasının düşmesi sonucunu doğuran bir ceza hukuku kurumudur.

Dava açılması zaman aşımını keser mi?

Aynı maddenin 2.fıkrası uyarınca, dava açılması veya icra takibi yapılması zamanaşımını kesen nedenlerdendir. ... Ancak işverenin, şikâyet üzerine Bölge Çalışma Müdürlüğünde alacağı ikrar etmesi, zamanaşımını keser.

Zamanaşımı hangi hallerde kesilir?

A. “Aşağıdaki durumlarda zamanaşımı kesilir: Borçlu borcu ikrar etmişse, özellikle faiz ödemiş veya kısmen ifada bulunmuşsa ya da rehin vermiş veya kefil göstermişse. Alacaklı, dava veya def'i yoluyla mahkemeye veya hakeme başvurmuşsa, icra takibinde bulunmuşsa ya da iflas masasına başvurmuşsa.”

Icra dosyasının yenilenmesi zamanaşımını keser mi?

Bu nedenle alacaklının haciz talebi içermeyen yenileme talebi icra takip işlemi niteliğinde olmadığından bu talep zamanaşımını kesmez. ... İcra dosyasında haciz tarihi olan tarihinden itibaren zamanaşımını kesen icra takip işlemi yapılmadığından kira alacaklarına ilişkin 5 yıllık zamanaşımı süresi geçmiştir.

Feragatten sonra dava açılabilir mi?

Davadan vazgeçme için feragatin aksine karşı tarafın muvafakatinin alınmış olması şarttır. Davadan vazgeçmeye muvafakat veren taraf aynı dava ile yeniden karşılaşabilecektir. ... Yani karşı tarafın vazgeçmeye ilişkin onayının olması şartı ile harç yatırmak suretiyle aynı dava tekrar açılabilecektir.