Tekfur Arapça ne demek?

İçindekiler:

  1. Tekfur Arapça ne demek?
  2. Güç katsayısının düzeltilmesi nedir?
  3. Güç katsayısının birimi nedir?
  4. Dijital wattmetre nasıl çalışır?
  5. Wattmetre nedir ne ise yarar?
  6. Wattmetre ile ne ölçülür?

Tekfur Arapça ne demek?

Tekfur, Bizans İmparatorluğu zamanında vali düzeyinde olan yöneticilerle Anadolu ve Rumeli'deki Hristiyan beylerine verilen genel ad. Tekfur Ermeniceden alıntı bir sözcük olup Osmanlı Türkçesinde Hristiyan hükümdarlara verilen bir sandır. Aslı Takavor, anlamı ise "taç taşıyan"dır.

Güç katsayısının düzeltilmesi nedir?

Bu devreler endüktif özellik gösterdiklerinden dolayı aktif gücün yanında reaktif (kör) güç de çekerler. Herhangi bir işe yaramayan bu kör gücü küçülterek, güç katsayısını 1'e doğru yükseltilmesine 'Güç katsayısının düzeltilmesi' denir.

Güç katsayısının birimi nedir?

Güç vektöründeki aktif güç (P) ile görünür güç (S) arasındaki açının kosinü- süne güç katsayısı (cosφ) denir. Reaktif güç (Q) ne kadar büyük olursa cosφ küçük, dolayısıyla görünür güç (S) de büyük olur. Bu da şebekeden daha fazla güç çekmek yani akım çekmek demektir.

Dijital wattmetre nasıl çalışır?

Dijital wattmetrelerde, devreden geçen gerilim ve akım değerlerinin belirlenmesinde bir mikroişlemci kullanılır. Mikroişlemci devreden akan akımı saniyede yaklaşık 1000 defa ölçer ve bu nedenle analog wattmetreye göre çok daha hassas bir ölçüm yapabilir.

Wattmetre nedir ne ise yarar?

Wattmetre, elektrik devresindeki gücü direkt olarak ölçmemizi sağlayan ölçü aletine denir. Bir elektrik devresindeki gücü ölçebilmek için o devreden geçen akımın ve gerilimin değerlerinin bilinmesi gerekmektedir.

Wattmetre ile ne ölçülür?

Wattmetreler, alternatif akımın, akımla geriliminin aynı fazda olan bölümünün çarpımını gösterir. Alıcıların endüktif ve kapasitif durumlarında devrede reaktif güç (kör güç = iş yapmayan güç) oluşturmaktır. Bu gücü ölçen aletlere varmetre adı verilir.