Emsal ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Emsal ne anlama gelir?
  2. Hangi mahkeme kararları emsal olur?
  3. Yönetmeliklere hangi mahkeme bakar?
  4. Danıştayın kararı bağlayıcı mı?
  5. Danıştay kararı onama ne demek?
  6. Yargıtay kararı red ne demek?

Emsal ne anlama gelir?

Bir arsanın üzerine yapılacak olan inşaatın kesin sınırlarını belirlemek için kullanılan bir matematiksel değer olan Kat Alanı Kat sayısı, yani kısaca KAKS, bir yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına olan oranından elde edilen bir sayıdır ve halk arasında ise eski ifade ile ”emsal olarak” anılır.

Hangi mahkeme kararları emsal olur?

Özellikle Danıştay ve Bölge İdare Mahkemesi kararları, tüm kamu kurumlarınca uyulması zorunlu kararlardan olmamakla birlikte, dava açacak olanlar için emsal teşkil eder. İdare mahkemesi kararları ise daha az emsal teşkil eder. Emsal olayına gelecek olursak...

Yönetmeliklere hangi mahkeme bakar?

İdarenin eylem ve işlemlerine karşı açılan bütün davalara karşı açılan davalara bakmakla görevli mahkemeler idari yargıda görev yapar. İdari yargının görev alanına giren davalarda davalı her zaman idare olmalıdır.

Danıştayın kararı bağlayıcı mı?

Danıştay, tüm idari kararlarını bir inceleme sonucu vermekle beraber inceleme mercii olarak verdiği kararlar merkezi idare ile yerinden yönetim kuruluşları bakımından uyulması zorunlu ve bağlayıcı nitelik taşımaktadır.

Danıştay kararı onama ne demek?

Onama Kararı, ilk derece mahkemelerince veya bölge adliye mahkemelerince verilen kararın usul ve yasaya uygun olduğu, Yargıtay Ceza Dairelerince yapılan denetimde herhangi bir hukuka aykırı hususun tespit edilemediği ve kararı veren mahkemenin doğru karar verdiği yönünde Yargıtay Ceza Dairesince kararın onanmasına ...

Yargıtay kararı red ne demek?

Yargıtay'ın esastan red kararı, istinaf mahkemesi hükmünün hukuka uygun bulunduğu anlamına gelir. ... Düzelterek onama, istinaf mahkemesi tarafından verilen hükümde yer alan basit hataların temyiz incelemesi sırasında düzeltilerek hükmün onanmasıdır.