Kan grupları kim kimden alır kime verir?

İçindekiler:

  1. Kan grupları kim kimden alır kime verir?
  2. Antijen Hangi kan grubunda bulunmaz?
  3. D antijeni nedir?
  4. Kan grubu nedir ne işe yarar?
  5. Rhogam neden yapılır?

Kan grupları kim kimden alır kime verir?

Kan grubu, ebeveynlerden miras alınan genler tarafından belirlenir. A, B, AB, O olmak üzere dört ana kan grubu vardır, ancak her grup Rh pozitif veya Rh negatif olabildiğinden, toplamda sekiz farklı kan grubu sınıflandırılmıştır.

Antijen Hangi kan grubunda bulunmaz?

Eritrositlerin yüzeyinde; A antijeni varsa A kan grubu, B antijeni var ise B kan grubu, her ikisi var ise AB kan grubu, antijen içermiyorsa 0 Kan grubu olarak adlandırılır.

D antijeni nedir?

Kandaki eritrositler üzerinde 50 civarında Rh antijeni bulunmaktadır. Bunlardan en önemli ve baskın olanı Rh(D) antijenidir. Bir kişinin kanındaki eritrositlerde Rh(D) antijeni varsa Rh(D) pozitif olarak değerlendirilir. Eğer bu antijeni kanındaki eritrositler muhteva etmiyorsa Rh(D) negatif olarak değerlendirilir.

Kan grubu nedir ne işe yarar?

Kan grubu, kandaki antikorlara bakılarak, kanın özelliğini belirtmek için oluşturulmuş sınıflandırma sistemidir. İnsanlarda A, B, AB ve 0 türleri mevcuttur. Bundan bağımsız olarak, Rh değeri + veya - değerinde olabilir. Bu iki sistemin kombinasyonundan 8'li kan grubu tablosu oluşmuştur.

Rhogam neden yapılır?

Annenin negatif babanın pozitif olması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Doğan çocuğun da pozitif olması durumunda RH uyuşmazlığı ortaya çıkıyor. Bununla ilgili Rhogam aşısı yapılır. Her doğumun, düşük ya da ölü doğum, canlı doğum bunların sonuçlanmasının ardından ilk 72 saat sonra yapılacak bir aşıdır.