Merkezi Kayıt Kuruluşu ne iş yapar?

İçindekiler:

  1. Merkezi Kayıt Kuruluşu ne iş yapar?
  2. Merkezi Kayıt Kuruluşu ne demek?
  3. MKK sicili ne demek?
  4. Garanti MKK ne demek?
  5. MKK üyelik iptali nedir?
  6. Yatırım hesabı ne demek?
  7. Hisseye blokaj koymak ne demek?

Merkezi Kayıt Kuruluşu ne iş yapar?

9. madde uyarınca, MKK'nın başlıca görevleri; sermaye piyasası araçlarının kaydileştirilmesi ve bunlara ilişkin hakların kullanımına dair hizmet vermek, kayıtların gizliliğini korumak ve sistemin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktır.

Merkezi Kayıt Kuruluşu ne demek?

Türkiye'de kurulmuş olan tüm menkul kıymetlerin kaydileştirilmesi ve saklaması Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) tarafından yapılmaktadır. MKK, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kaydileştirilmesine karar verilmiş sermaye piyasası araçları için Türkiye'nin Merkezi Saklama Kuruluşu'dur.

MKK sicili ne demek?

MKK, sermaye piyasası araçlarının kaydeden ihracının yapıldığı, hak sahibi bazında açılan hesaplarda sermaye piyasası araçlarının kaydedildiği, bunlar üzerindeki hakların izlendiği, kayıtlarına hukuki sonuçlar bağlandığı Kanunla bu görevi üstlenmiş bir merkezi yapıdır.

Garanti MKK ne demek?

MKK Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kaydileştirilmesine karar verilmiş sermaye piyasası araçları için Türkiye'nin Merkezi Saklama Kuruluşu'dur. Türkiye sermaye piyasası araçları için haksahibi bazında (direct model) tam kaydileştirme (full demateralization) modelini uygulamaktadır.

MKK üyelik iptali nedir?

Yönetmelik Değişikliği'ne göre, pay senedi dışındaki sermaye piyasası araçlarının kayden izlenmesinin sonlanması sonrasında üyelik iptali için üyenin yazılı olarak MKK'ya başvurması gerekmektedir.

Yatırım hesabı ne demek?

Yatırım Hesabı Nedir? Birikimlerini sermaye piyasalarında değerlendirmek isteyen müşterilere sunulan bir hesap türüdür. Bu hesap aracılığıyla müşterilerimiz katılım esaslı hisse senedi, yatırım fonu ve kira sertifikası gibi sermaye piyasası ürünlerinin alım satımını gerçekleştirebilirler.

Hisseye blokaj koymak ne demek?

Yatırımcıların MKK'daki serbest alt hesaplarında bulunan pay senetlerini bloke ederek, hesabının kendi iradesi dışında kullanılmasını önleyebilecekleri bir blokaj sisteminin uygulamaya konması anlamına gelmektedir.