Hipofiz bezi hangi kemiğe oturur?

İçindekiler:

  1. Hipofiz bezi hangi kemiğe oturur?
  2. Beyinde Sella nedir?
  3. Empty sella ne demek?
  4. Beyinde hipofiz bezi nedir?
  5. Hipofiz bezi bas agrisi yapar mi?
  6. Endokrin doktoru nelere bakar?
  7. Çoçuk endokrin neye bakar?
  8. Metabolizma ile ilgili hangi bölüme gitmem gerekiyor?
  9. Hormonlarla ilgili hangi doktora gidilmeli?
  10. Kilo veremiyorum hangi doktora gitmeliyim?
  11. Reflü kilo kaybı yapar mı?

Hipofiz bezi hangi kemiğe oturur?

Hipofiz bezi, beyin tabanında Sella Turcica (Türk Eğeri) adı verilen kemik yapının içinde bulunan, bezelye büyüklüğünde bir salgı bezidir. Vücudumuzdaki çeşitli hormonların salgılanmalarını düzenleyen hayati öneme sahip bir organdır.

Beyinde Sella nedir?

Hipofiz bezi, beynin altında “Türk eğeri” diye de bilinen (Sella Tursika) yaklaşık bir santimetreküplük bir kemik çukurunun içinde bulunan fındık büyüklüğünde bir salgı bezidir. Hipofiz bezi büyüklüğüyle mukayese edilmeyecek kadar önemli işler yapan bir bezdir. Vücuttaki salgı bezlerinin hemen hepsinde etkilidir.

Empty sella ne demek?

Boş Sella sendromu (BSS); idiyopatik veya intrakraniyal basınç artışı gibi durumlara sekonder olarak, genişlemiş veya deforme olmuş sella tursikanın kısmen veya tamamen serebrospinal sıvı ile dolu olduğu bir durumdur (1,2).

Beyinde hipofiz bezi nedir?

Hipofiz bezinin dokusunu oluşturan hücrelerin çeşitli nedenlerle kontrolsüz bölünmesi ve çoğalması sonucu kitle oluşturmasına hipofiz adenomu adı verilir.

Hipofiz bezi bas agrisi yapar mi?

Hipofiz adenomları yavaş belirti verir. Bu nedenle baş ağrısı, halsizlik, görme bozuklukları gibi tümörden kaynaklı belirtilere karşı dikkatli olarak doktora başvurulması gerekir.

Endokrin doktoru nelere bakar?

Endokrin sistemi oluşturan salgı bezleri, hipotalamus, hipofiz,tiroid, paratiroid, pankreas, yumurtalıklar (kadında overler, erkekte testisler), böbreküstü bezi (yağ dokusu, endotel (damar iç duvarını döşeyen hücreler)dir. Endokrinolog nedir? Endokrinolog endokrin sistem hastalıklarıyla uğraşan doktordur.

Çoçuk endokrin neye bakar?

Endokrinoloji bölümü, vücudumuzun hormonlar ve bunları salgılayan salgı bezleri ile ilgili sorunları ve hastalıkları ile uğraşan tıp bilimin dalıdır. Çocuk Endokrinolojisi veya tıp diliyle Pediatrik Endokrinoloji ise yenidoğan döneminden 18 yaşına kadar olan bebek, çocuk ve ergenlerle ilgilenir.

Metabolizma ile ilgili hangi bölüme gitmem gerekiyor?

Endokrinoloji genellikle hormon hastalıkları ve iç salgı hastalıkları ile ilgilenir. Çeşitli metabolizma hastalıkları, şeker hastalıkları, tiroit bozuklukları gibi hastalıklar endokrinoloji bölümü tarafından incelenir. Endokrinoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Hormonlarla ilgili hangi doktora gidilmeli?

Jinekoloji uzmanları kadınlık hormonlarının değerlendirmesini yaparken vücutta bulunan diğer hormonların bozuklukları için ise endokrinoloji bölümüne gidilmelidir. Hastane veya sağlık kuruluşunda endokrinoloji bölümü bulunmuyorsa kadınlık hormonları dışındaki diğer hormonlar dahiliye bölümünü de ilgilendirmektedir.

Kilo veremiyorum hangi doktora gitmeliyim?

Zayıf olanlar ve sağlıklı bir şekilde kilo almak isteyenler, gerekli tetkiklerin yapılabilmesi için dahiliye hekimine başvurmalıdır. Sağlıklı bir şekilde beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek isteyenler, diyetisyene gitmelidir. Kilo alamama sorunun psikolojik olması durumunda, psikolog ile görüşülmesinde fayda vardır.

Reflü kilo kaybı yapar mı?

Reflüye kansızlık ve kilo kaybı da eşlik ediyorsa dikkat Eğer hastada, göğüste ağrı ve yanma hissi, yutma güçlüğü, lokmaların zor geçmesi gibi şikayetler varsa, lokmaları yutarken takılma hissi oluyorsa, kilo kaybı ve erken doyma gibi bir takım belirtiler söz konusuysa bir gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır.