Retroperitoneal organlar ne demek?
İçindekiler:
- Retroperitoneal organlar ne demek?
- Retroperitoneal fibrozis ne demek?
- Ormond hastalığı nedir?
- Rpf nedir tıp?
- Fibrozis nedir ne demek?
- Akciğer fibrozis nedir?
- Kistik fibrozis hastaları kaç yaşına kadar yaşar?
- Kistik fibrozis iyileşir mi?
- Ter testi yüksek çıkarsa ne olur?
- Ter testi sonucu ne olmalı?
- Kistik fibrozis hangi kromozom?
Retroperitoneal organlar ne demek?
Bu yüzden periton bir organın önünden geçiyorsa yani organ periton ile karın duvarı arasında ise bu organlara retroperitoneal organlar denir. Böbrekler, pankreas, üreterler retroperitoneal organlara örnektir.
Retroperitoneal fibrozis ne demek?
Retroperitoneal fibroz (RPF) periton (karın zarı) arkasındaki yağ dokusunun subakut veya kronik iltihabı sonucu gelişen fibrotik bir hastalıktır. Yani bu dokunun kronik inflamasyonu dokunun yapısının bozulmasına, fibrotik (yoğun kollajen içeren) bantların oluşmasına neden olur.
Ormond hastalığı nedir?
Ormond hastalığı olarak da bilinen retroperitoneal fibrozis, retroperitoneal alanda gros olarak düz, sert, gri-beyaz renkte değişik derecelerde kalınlıkta fibroz plakların oluşması ile karakterizedir. Fibrozis özellikle aşağı lumbal seviyededir.
Rpf nedir tıp?
Retroperitoneal Fibrozis (RPF) normal retroperitoneal dokunun fibrozis ve inflamasyon ile kaplanması ile karakterize, nadir görülen bir hastalıktır. RPF genellikle idiyopatiktir, ancak bazı ilaçların kullanımından sonra, malign hastalıklarda, enfeksiyonlarda ve major cerrahiye sekonder de gelişebilir.
Fibrozis nedir ne demek?
Akciğer fibrozisi, akciğerin süngerimsi dokusunun kalınlaşması, sertleşmesi ve hastalıklı alanların yara izini andıran bir görünüm kazanması durumuna verilen addır. “Fibroz” sözcüğü, bu yara iyileşmesi ile gelişen sert dokuyu tanımlamakta kullanılan tıbbi bir terimdir.
Akciğer fibrozis nedir?
Pulmoner fibrozis, akciğerlerdeki küçük hava keselerinin (alveoller) duvarlarının kalınlaşıp sertleşmesiyle meydana gelir. Duvarlardaki aşırı kalınlaşma ve sertleşme kan ile hava arasındaki gaz geçişini zorlaştırır. Dolayısıyla vücuttaki dokuların oksijen ihtiyacı karşılanamaz.
Kistik fibrozis hastaları kaç yaşına kadar yaşar?
Literatüre geçen, ortalama 30 yıl yaşadıkları. Ama erken teşhis ve tedaviyle bu süre uzatılabiliyor. Zihinsel bir hastalık değil, sadece zaman içinde organlar hasar görüyor. Türkiye'de 30 bin kişide olduğu varsayılıyor, fakat tanısı konmuş sadece 2 bin 500 vaka var.
Kistik fibrozis iyileşir mi?
Kistik fibrozisin kesin bir tedavisi yoktur.
Ter testi yüksek çıkarsa ne olur?
Ter testi yüksek çıkarsa kistik fibrozis yönünden ileri tetkik edilmelidir.
Ter testi sonucu ne olmalı?
Terde klor konsantrasyonu; 0-40 mmol/L aralığında bir değerse normal, 40-60 mmol/L arasında bir değerse şüpheli, 60 mmol/L ve üzerinde bir değerse yüksek ola- rak yorumlanır. Terde klor konsantrasyonunun 160 mmol/L'den daha fazla olması mümkün değildir.
Kistik fibrozis hangi kromozom?
Kistik Fibrozis (KF) 7. kromozomun uzun kolunda Kistik fibrozis transmembran regülatör genindeki mutasyonların neden olduğu otozomal resesif geçişli genetik bir hastalıktır.