Hidrolik sistemlerde debi nedir?

İçindekiler:

  1. Hidrolik sistemlerde debi nedir?
  2. Debi ve basınç nedir?
  3. Pompanın görevi nedir?
  4. Mazot pompasının arızalı olduğu nasıl anlaşılır?
  5. Pompalama ne demek?
  6. Piston nedir ne işe yarar?

Hidrolik sistemlerde debi nedir?

Bir kesitten birim zamanda akan sıvı hacmine, debi (verdi) denir. Bu nedenle debi (Q), akış kesiti (A) ve hızı(v) ile doğru orantılıdır. Belli bir güçte pompa yüksek debi sağlayacaksa basınç düşük olur. Yüksek basınç sağlamak için ise debi düşük olur.

Debi ve basınç nedir?

Benzetecek olursak debi elektrik sistemlerindeki akımdır kaybolmaz, basınç ise voltajdır uzaklaştıkça azalır.

Pompanın görevi nedir?

Pompalar, sıvıların basıncını ve toplam enerjisini arttırır. İçine çektiği akışkana kinetik ya da potansiyel enerji kazandırmaya yarar. Genel olarak pompa, akışkanları bir yerden bir yere iletmeye, daha yükseğe çıkarmaya ve gazları sıkıştırıp kapalı kapıların içindeki gazların boşaltılmasına yarar.

Mazot pompasının arızalı olduğu nasıl anlaşılır?

Mazot pompası arızalarının anlaşılabildiği en önemli yöntem mazot pompası sesi ve bu seste meydana gelen değişikliklerdir. Mazot pompası normal zamanda çok az sesle çalışmaktayken herhangi bir arıza durumunda araç rölantideyken bile yakıt pompasından garip sesler gelmekte ve motor zorlanmaktadır.

Pompalama ne demek?

Kızıştırmak, şiddetlendirmek, körüklemek.

Piston nedir ne işe yarar?

Piston, disk görünümlü bir parçadır ve silindir içerisinde yer almaktadır. 7/1000 boşluk olacak şekilde üretilen parça, genel anlamda yakıtın mekanik enerjiye çevrilmesini sağlamaktadır. Motor ve yakıt pompasından dışarıya doğru uzanan piston koluna bağlı olarak çalışmaktadır.