Bir bitkinin büyüme ve gelişmesi için gereken şartlar nelerdir?

İçindekiler:

  1. Bir bitkinin büyüme ve gelişmesi için gereken şartlar nelerdir?
  2. Bitkilerde büyüme ve gelişme sınırlı mıdır?
  3. Bitkilerde büyüme hayat boyu devam eder mi?
  4. Bitkilerde gelişim olayı nedir?
  5. Bitkilerde polarite nedir?
  6. Ket vurucu hormonlar nelerdir?
  7. Sitokinin hormonu ne işe yarar?
  8. Absisik asit nelere etki eder?
  9. Sitokinin ne ile taşınır?
  10. Hormonlar nasıl etki eder?

Bir bitkinin büyüme ve gelişmesi için gereken şartlar nelerdir?

Bir bitkinin gelişmesi için gerekli olan 8 temel faktör vardır.

  • Gün süresi.
  • Işık.
  • Sıcaklık.
  • Soğuk.
  • Isı
  • Su.
  • Ph.
  • Bitki besini.

Bitkilerde büyüme ve gelişme sınırlı mıdır?

Cevap:Bitkilerde büyüme konisi adı verilen yapı vardır ve bu yapı bitkinin sınırsız büyümesini sağlar. Lakin hayvanlarda böyle bir yapı yoktur. Sürekli bölünme özelliğine sahip "meristem doku" hücreleri bitkilerde sınırsız büyümesini sağlar.

Bitkilerde büyüme hayat boyu devam eder mi?

Bitkilerde gelişme ve büyüme, zigot oluşumundan sonra başlar ve yaşam boyu devam eder. Bitkilerde eşeyli ve eşeysiz üreme şekilleri görülebilir. Bazı bitkiler vejetatif üreme ile çoğalır.

Bitkilerde gelişim olayı nedir?

Gelişim, tek hücreli bir üreme hücresinin zamanla hücre bölünmesi, hücre büyümesi ve hücre özelleşmesi ile çok hücreli bir hale dönüşmesi olayıdır. ... İkinci olay ise bu yeni oluşan hücrelerin büyümesi ve genişlemesidir. Bitkiler meristemler (bölünür doku) sayesinde bölünüp çoğalırlar.

Bitkilerde polarite nedir?

Gelişmenin çok erken safhalarından başlamak üzere tek ve çok hücreli bütün organizmalar büyüyüp gelişirken aynı zamanda farklılaşıp belirli yapı ve şekil kazanırlar. Bu esnada bir eksenin karşılıklı iki ucunda morfolojik ve fizyolojik asimetrik bölgeler ortaya çıkar. Buna Polarite adı verilir.

Ket vurucu hormonlar nelerdir?

Oksin, sitokinin ve giberelin hormonları gelişimi uyaran hormonlardır. Bununla birlikte; absisik asit, etilen ve gereğinden fazla verilen oksin gelişime ket vuran hormonlardır. Bitki içerisinde üretilen bu hormonlardan oksin, sitokinin ve etilen hormonları kimya sanayinin yardımıyla yapay olarak üretilebilmektedirler.

Sitokinin hormonu ne işe yarar?

Sitokinin, bitki hücresinin bölünmesini uyaran faktörleri bulmak için yapılan çalışmalar esnasında bulunmuştur. Bu maddelerin hücre bölünmesi yanında birçok fizyolojik olayı kontrol ettiği gözlenmiştir.

Absisik asit nelere etki eder?

Absisik asit (ABA) genel bir bitki gelişim engelleyicisidir. Uyku halini (dormansi) teşvik eder ve tohumun çimlenmesini engeller. Yaprak, Çiçek ve meyve dökülmesini geciktirir ve stomaların kapanmasına neden olur. Yüksek konsantrasyonda bu özelliği ile ABA kurak dönemlerde hücreleri korur.

Sitokinin ne ile taşınır?

2. Sitokinin: Kök uçlarında sentezlenir ve ksilemle meristem dokulara, tohumlara, yapraklara ve meyvelere taşınır....

  1. Bitkilerde hormon salgısı yapmaya özelleşmiş bir doku yoktur. ...
  2. Verilen uygulamalar incelendiğinde oksin hormonunun A dan B ye doğru taşındığı görülür.

Hormonlar nasıl etki eder?

Hormonlar vücudumuzdaki yeme-içme, büyüme, gelişme, üreme, bazı metabolik olayların sağlanması ve vücudun dengeli görev yapmasını sağlayan kimyasal habercilerdir.