Taş içerisinde sürülen galeriye ne ad verilir?

İçindekiler:

  1. Taş içerisinde sürülen galeriye ne ad verilir?
  2. Madencilikte Şlam nedir?
  3. Madencilikte pano ne demek?
  4. Ramble ne demek maden?
  5. Ters Iskarpa ne demek?
  6. Freno nedir?
  7. Röset nedir?
  8. Maden galeri ne demek?
  9. Maden ocağı neye denir?
  10. Iksa ne demek Osmanlıca?
  11. Aralıklı iksa nedir?
  12. Palplans ne demek?
  13. Palplanş ne işe yarar?
  14. Palplanş neden yapılır?
  15. Diyafram duvar ne demek?

Taş içerisinde sürülen galeriye ne ad verilir?

açık işletmelerde belirli aralık,kot ve eğimlerle meydana getirilen basamak şeklindeki çalışma yerlerini ifade eder. lağım ne demek? taş içerisinde sürülen galeriye denir.

Madencilikte Şlam nedir?

Şlam kömürü, madencilikte kömürün yıkandığı atık sudur. Yıkama süreci bittiğinde, şlam kömürü bir havuza pompalanır.

Madencilikte pano ne demek?

1) Yeraltı işletmesi uygulanan bir damarda mostra ve muayyen bir kat veya iki kat arasında kalan işletmeye alınmış damar kısmı. PANO BOYU, Kömürü alınacak olan kısmın alt ve üst sınırını belirleyen ve damar meyli boyunca ölçülen mesafe. ...

Ramble ne demek maden?

1) Yeraltı imalatında husule gelen boşlukların posta (pasa) veya benzer malzeme ile doldurulması. 2) Dolgu. Madenin alınmasından hasıl olan boşluğun eksiksiz doldurulmasına tam dolgu, ramble yapmakla görevli işçilere rambleci veya dolgucu denir.

Ters Iskarpa ne demek?

Ters ıskarpa yöntemi, 'kazı ya da lağımlarla oyularak kademe alınlarının askıya alınması' anlamına geliyor.

Freno nedir?

1) Varagelde yapılan nakliyatı sağlayan ve fren düzeni olan molet tertibatı. 2) Kasnaklı fren düzeni. Freno sistemini çalıştırana frenocu denir.

Röset nedir?

Röset; kuyu ve başaşağıların dip ve başlarının katlardaki yatay yollarla olan bağlantı yerlerini ifade eder.

Maden galeri ne demek?

ALIN, 1) Ayak, taban veya galeri ( lağım, kılavuz, başaşağı, başyukarı vb.) ilerlemelerinde ve açık işletmelerde cevher, kömür veya taşta üretim ve ilerleme çalışmalarının yöneldiği dikey yüzey parçası.

Maden ocağı neye denir?

Maden cevheri ya da kısaca maden ya da cevher, yer kabuğunda iç ve dış doğal etkenlerle oluşan, ekonomik yönden değer taşıyan minerallere verilen ad. ... Maden sözcüğü aynı zamanda "maden ocağı" anlamında da kullanılır.

Iksa ne demek Osmanlıca?

ıksâ ::: (a. i.) : uzaklaştırma; uzaklaştırılma. ıksâ-yi âmâl ::: isteklerinden uzaklaştırma.

Aralıklı iksa nedir?

Aralıklı Düşey İksa: Yukarıdakinin benzeri bir iksalama şekli olup burada fark kalasların zemine düşey olarak yaslanmasındadır. Aralıksız Yatay iksa: Daha derin ve zemini gevşek yapı çukurlarında uygulanan iksa şekli olup burada yatay kalaslar aralıksız konulmaktadır.

Palplans ne demek?

Palplanş, çakma yöntemi ile inşa edilen kazık türünün birbirine kenetlenerek zemin içerisinde sürekli bir bariyer teşkil edilmesi amacı ile kullanılan çelik elemanlardan oluşmaktadır.

Palplanş ne işe yarar?

Su geçirmez perdeler ahşaptan, betonarmeden ya da çelikten olabilir. Yapı zeminini kuru tutmak, gerektiğinde zeminin kaymasını, akmasını perdelemek amacıyla istinat duvarı, rıhtım duvarı fonksiyonunda kullanılır. Birçok kez kullanılabilirler.

Palplanş neden yapılır?

Palplanş Perde; toprak tutma ve kazı desteği sağlamak için birbirine kenetli çelik, ahşap veya prefabrik levha kazıkların teker teker yan yana zemine çakılması veya itilmesi ile oluşturulur. ... Duvarlar genellikle ya toprağı ya da suyu tutmak için kullanılır.

Diyafram duvar ne demek?

“TS EN 1538”de yerinde dökme beton diyafram duvar ;zeminde açılan hendeğe inşa edilmiş donatılı veya donatısız yerinde dökme beton duvar, olarak tarif edilmiştir. ... Diyafram duvarlar yeraltı su seviye mesafesinin yakın olduğu yerlerde geçirimsizlik sağlayabilmesi adına etkili bir derin kazı yöntemidir.