Nizamiye Medreseleri kimler tarafından kuruldu ve önemi?

İçindekiler:

  1. Nizamiye Medreseleri kimler tarafından kuruldu ve önemi?
  2. Medrese eğitimi nasıl olmalı?
  3. Medreselerin kapatılması ne zaman?
  4. Nizamiye medreselerinde okutulan akli ve nakli ilimler nelerdir?

Nizamiye Medreseleri kimler tarafından kuruldu ve önemi?

Nizamiye Medreseleri, Büyük Selçuklular zamanında kurulan ve vezir Nizamülmülk'ün adıyla anılan medreselerdir. Merkezi ve en büyüğü, Bağdat'taki Nizamiye Medresesi olup Amul, Basra, Belh, Herat, İsfahan, Musul ve Nişabur'da benzerleri vardı. ... Medreselerin gelir kaynakları esas olarak vakıflardan sağlanırdı.

Medrese eğitimi nasıl olmalı?

Medreselerde verilen dersler Medreselerde ağırlıklı olarak Kuran, kıyas, icma, fıkıh, kelam gibi dini dersler okutulurken, Nizamiye medreselerinde hem pozitif bilimler hem de dini bilimler birlikte okutulmuştur. Bu eğitim sisteminde batinilik ve şiilik arasında fikri mücadele amaçlanmıştır.

Medreselerin kapatılması ne zaman?

Bu amaçla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 3 Mart 1924'te Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) Kanunu kabul edildi. Bu kanunla, medreseler kaldırıldı ve Türkiye Cumhuriyeti sınırlan içindeki bütün okullar, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlandı.

Nizamiye medreselerinde okutulan akli ve nakli ilimler nelerdir?

Nizamiye Medreselerinde okutulan derslerin ağırlık merkezini nakli (Kur'an, Hadis, Fıkıh, Tefsir, Kelam) ilimler teşkil etmekle beraber, müspet, lisani ve felsefi ilimlere de yer veriliyordu. ... Anadolu Selçuklu Devletinde medreseler, Büyük Selçukluların devamı niteliğindeydi.