Hukuki niteliği nedir?

İçindekiler:

  1. Hukuki niteliği nedir?
  2. Hukuki işlem nedir örnek?
  3. Tekelci nitelik nedir?
  4. Tekel gücü nedir?
  5. Serbest meslek niteliği nedir?
  6. Idari tekel ne demek?
  7. Tekel oluşturmak ne demek?
  8. Saf tekel ne demek?
  9. Monopol piyasası ne demek?
  10. Monopol firma hangi noktada üretim yapar?

Hukuki niteliği nedir?

Hukuki nitelik olarak, bu zararın giderimi borcu, doğrudan haksız fiili işleyen kişi/kuruma ait olduğu gibi, bizzat haksız fiili işlememekle beraber, haksız fiilden sorumlu tutulabilecekleri de kapsamaktadır.

Hukuki işlem nedir örnek?

Sadece bir kişinin irade açıklamasıyla doğabilen işlemlere tek taraflı hukuki işlem denir. Örneğin, vasiyet, vakı kurma, tanıma, sözleşmeyi iptal etme, şüfa hakkını kullanma tek taraflı hukuki işlemlerdir. Geçerli şekilde meydana gelebilmesi için birden fazla kişinin irade açıklamasına çok taraflı hukuki işlem denir.

Tekelci nitelik nedir?

Tekelci nedir, Tekelci ne demek Bir şeye, bir düşünceye tek başına sahip olma, benimseme, yayma taraflısı olan.

Tekel gücü nedir?

Tekel veya monopol, bir pazarda belirli bir ürün için üretici ya da dağıtımcı olarak tek bir firmanın bulunması durumudur. Bir monopol, rakip firmaların daha düşük fiyat koyması korkusu olmadan kendi fiyatını belirleme gücüne sahiptir.

Serbest meslek niteliği nedir?

Serbest meslek faaliyeti, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari niteliği olmayan işlerin işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır. Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Idari tekel ne demek?

İdari tekel Bir yandan, bireysel firmaların belirli bir faaliyet türünü yürütme hakkına sahip olduklarını gösterir. Farklı bir bakış açısına göre, bu tür örgütsel yapılar, kendi aralarında birleşen ve çeşitli devlet daireleri, dernekler, bakanlıklar vb. Böyle bir tekelde aynı sektöre ait şirketler grubu var.

Tekel oluşturmak ne demek?

Herhangi bir üretim alanını devletin elinde tutma, satışı tek elden yönetme ve fiyata hâkim olma durumu, inhisar, monopol.

Saf tekel ne demek?

saf tekel ne demek? Tekelci firmanın sattığı malın hiçbir malla ikame edilemediği tekel piyasası. Pure monopoly.

Monopol piyasası ne demek?

Monopol Piyasa, tekelleştirilmiş piyasa anlamına gelmektedir. Piyasayı tek bir oyuncu domine etmiş, ele geçirmiştir. Monopol piyasada üretici şirket ve sektör arasında bir far yoktur.

Monopol firma hangi noktada üretim yapar?

Monopol firma her zamana talep eğrisi üzerinde esnekliği 1'den büyük olduğu bölgede üretim gerçekleştirir. Esnekliğin 1'den küçük olduğu aralıkta marjinal hasılatın negatif değer olması nedeniyle monopol firma bu aralıkta üretim yapmaz.