Kalbin ileti yolu nedir?

İçindekiler:

  1. Kalbin ileti yolu nedir?
  2. Perikardit Tamponat nedir?
  3. Kalp tamponadı belirtileri nelerdir?
  4. Fibrinöz Perikardit nedir?
  5. Restriktif Perikardit nedir?
  6. Plorezi öldürür mü?
  7. Plevral yüzey nedir?
  8. Plevral efüzyon nedir tıp?

Kalbin ileti yolu nedir?

Kalbin iletim sistemi, uyarı oluşumu ve iletimi ile miyokardiyal kontraksiyonu sağlayan özelleşmiş kardiyak hücrelerden oluşur. Normal kardiyak elektriksel uyarı sağ atriyumun süperior ve posteriyoruna yerleşmiş sinoatriyal düğümde başlar.

Perikardit Tamponat nedir?

Perikardiyal tamponat, perikard boşluğu içinde sıvı birikmesinin sebep olduğu, azalmış ventriküler dolum hacmi ve takiben ortaya çıkan hemodinamik bozuklukla karekterize klinik tablodur. En sık perikardiyal tamponat yapan sebepler, maligniteler, üremi ve idiopatik perikardittir.

Kalp tamponadı belirtileri nelerdir?

Dispne / Takipne /Göğüs ağrısı / Senkop / Öksürük / Disfaji / Halsizlik / Kardiak arrest [3,4,5]. Hastada huzursuzluk, ajitasyon, terleme, stupor hali olabilir. Ekstremiteler soğuk, soluk ve nemlidir. Düşük debiye bağlı anüri olabilir.

Fibrinöz Perikardit nedir?

Perikardiyal sıvıda belirgin fibrin hakimiyeti varsa fibrinöz perikardit terimi kullanılmaktadır. Perikardı saran yapışkan fibrin dokusunun kalbin kontraksiyonları sırasında ağsı bir görünüm alması nedeniyle bu patolojiyi tanımlamada 'ekmek ve tereyağı perikarditi' ve 'saçlı kalp' gibi terimler kullanılmıştır.

Restriktif Perikardit nedir?

Restriktif kardiyomiyopati restriktif dolum paterni, sol ventrikül veya sağ ventrikül hacimlerinin normal ya da azalmış olması ile sistolik fonksiyonların hemen hemen normal olması ile karekterize idiyopatik veya sistemik bir miyokard bozukluğunu ifade eder.

Plorezi öldürür mü?

Akciğerde su toplanmasını genellikle başka bir hastalık tetiklediği için plörezi tek başına ölümcül değildir. “Plörezi öldürür mü?” sorusunun cevabı ise hastalığın neden kaynaklandığına bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Plevral yüzey nedir?

Plevra, göğüs boşluğunu içten kaplayan ve akciğerleri çevreleyen, iki katlı, ince bir zar tabakasıdır. Normal şartlarda plevranın bu iki katmanı arasında akciğerin solunum esnasında kolayca hareket edebilmesini sağlayan, yaklaşık 20 mL civarında kaygan bir sıvı bulunmaktadır.

Plevral efüzyon nedir tıp?

Plevral efüzyon, paryetal ve visseral plevra arasındaki potansiyel boşluğa (plevral boşluk) sıvı birikimidir. Gelişmekte olan ülkelerde en sık sebepler konjestif kalp yetmezliği, kanserler ve pnömonidir.