Abbasi halifesi Yıldırım Beyazıt a niçin Rum diyarının sultanı unvanını vermiştir?

İçindekiler:

  1. Abbasi halifesi Yıldırım Beyazıt a niçin Rum diyarının sultanı unvanını vermiştir?
  2. Anadolunun sultanı ünvanı kime verilmiştir?
  3. Sultan-I iklim i Rum ne demek?
  4. Diyar ı Rum neresi?
  5. Yıldırım Bayezid kaç yaşında öldü?

Abbasi halifesi Yıldırım Beyazıt a niçin Rum diyarının sultanı unvanını vermiştir?

Cevap: Abbasi Halifesi, Yıldırım Bayezid'e "SULTAN-I İKLİMİ RUM" yani, "RUM DİYARININ SULTANI" ünvanını vermiştir. Bunun nedeni ; ... Haçlılar Niğbolu'yu kuşattı, bunun üzerine Bayezid Niğbolu'ya gelerek kuşatmayı bozguna uğrattı, düşmanı dağıttı.

Anadolunun sultanı ünvanı kime verilmiştir?

Haçlı dünyası yarım yüzyıl Türklerin üzerine yürümeye cesaret edemedi. Bu savaştan sonra Yıldırım Bayezid'e Abbasi Halifesi tarafından "Sultan-i iklim-i Rum" yani "Anadolu Sultanı" ünvanı verildi. Niğbolu Savaşından sonra İstanbul üçüncü defa kuşatıldı.

Sultan-I iklim i Rum ne demek?

Sultanİklim-i Rum, "Anadolu Sultanı" demektir. 14. yüzyılın sonlarında Hristiyan kuvvetler Tuna Nehri kıyısındaki Niğbolu Kalesi'ni kuşatmıştı. Dönemin Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid, ordusuyla birlikte kaleye ulaşarak Haçlıları büyük bir bozguna uğrattı. Bu olay tarihe "Niğbolu Savaşı" olarak geçti.

Diyar ı Rum neresi?

Diyar- Rum (Rum Ülkesi ya da Rum Bölgesi) tarihte Müslümanların Anadolu'yu tanımlamak için kullandığı bir tabirdir. Buradaki Rum'dan kasıt genel olarak Roma ya da Romalı, özel olarak da Doğu Roma ya da Doğu Romalı olmaktadır.

Yıldırım Bayezid kaç yaşında öldü?

43 yaşında (1360–1403)