Baba Hatun Türbesi hangi döneme aittir?

İçindekiler:

  1. Baba Hatun Türbesi hangi döneme aittir?
  2. Sultan Sencer Türbesi hangi dönemde yapılmıştır?
  3. Talhatan baba cami hangi dönem?
  4. Talhatan Baba Cami kime ait?
  5. Talhatan baba cami hangi devlete ait?
  6. Hazara Camii hangi döneme aittir?
  7. Zevvare Cuma Camii nerededir?
  8. Karahanlı mimari eserleri nelerdir?

Baba Hatun Türbesi hangi döneme aittir?

Belh'te XI. yüzyılın ilk yarısına tarihlenen Baba Hatun Türbesi ise Karahanlılar'a ait Tim Arap Ata Türbesi'ne gösterdiği benzerlikle dikkat çekmektedir.

Sultan Sencer Türbesi hangi dönemde yapılmıştır?

1153'te Oğuz isyanı ve sultanın hapsedilmesi göz önüne alınırsa yapımına muhtemelen 1153'ten önce başlanmış ve inşası bir müddet durduktan sonra 1157'de tamamlanmıştır. Zaman içinde çeşitli tamirler geçiren yapı 2001 yılında Türkiye tarafından gerçekleştirilen restorasyon ile 2005 yılı sonlarında tamamlanmıştır.

Talhatan baba cami hangi dönem?

Karahanlılar döneminin en önemli eserlerinden biri olan ve Türk-İslam Sanatına plan açısından menşei oluşturan cami üzerinden herhangi bir kitabe söz konusu değildir. Ancak genel olarak 11. yüzyıla tarihlendirilen eserin tahmini olarak 1090'lı yıllarda inşa edildiğine inanılmaktadır.

Talhatan Baba Cami kime ait?

Bunlar rivayete göre, asıl adı Ebu Bekir Fazlullah Muhammad bin İbrahim bin Ahmed bin Abdullah olan Talhatan Baba ve onun medrese arkadaşına ait mezarlar olduğu sanılmaktadır. Yapının cephesi nişlerle örülmüştür. Harime giriş kuzeydoğu cephede yer alan ortada daha geniş olmak üzere üç sivri kemerle sağlanmaktadır.

Talhatan baba cami hangi devlete ait?

En Baba Cami Talhatan Baba Karahanlılar mimarisinin zirve noktası olarak Merv şehri yakınlarındaki Talhatan Baba Camisini göstersek yanlış olmaz. Bu cami tuğla ile yapılmasının yanında tek bir tam kubbe ve onun dört köşesinden mekândaki kubbe algısını dışa doğru genişleten tromplarla tek bir mekân vurgusu yapmaktadır.

Hazara Camii hangi döneme aittir?

Özbekistan'da bulunan Degaron Camii, Türkler tarafından inşa edilen en eski camilerden biri. Hatta araştırmalara göre en eski Türk camisi. Hazara köyünde bulunan caminin tarihi 9. yüzyıla dayanıyor.

Zevvare Cuma Camii nerededir?

İnşa Tarihi: Zevvare Mescid-i Cuma'nın 1135 yılında inşa edildiği bilinmektedir. Bulunduğu Yer: Ardistan'a 15 km mesafede, Zevvare şehrinde bulunmaktadır.

Karahanlı mimari eserleri nelerdir?

  • Akçakale Kervansarayı
  • Arap Ata Türbesi.
  • Ayşe Bibi Türbesi.
  • Başane-Kurtlu Tepe Kervansarayı
  • Burana Minaresi.
  • Cami.
  • İbrahim bin Hiseyin.
  • Kalan Minaresi.