Damar yolu açarken nelere dikkat edilmeli?

İçindekiler:

  1. Damar yolu açarken nelere dikkat edilmeli?
  2. Damar yolu hangi koldan?
  3. Intraket ne demek?
  4. Intraket renkleri neye göre?
  5. Kateter Nedir neden takılır?
  6. Port pansumanı nasıl yapılır?
  7. Kateter nasıl takılır?
  8. 3 Yollu Sonda ne ise yarar?
  9. Idrar sondası enfeksiyon yapar mı?

Damar yolu açarken nelere dikkat edilmeli?

Damar yolu koldan açılıyor ise kolun kalp seviyesinden aşağıda olmasına dikkat edilmelidir. Kişide son çare eklem bölgesinden açılacak damar yolları için eklem bölgesinin hiperektansiyonda olması sağlanmalıdır. Damar yolu açılacak ven elle muhakkak hissedilmelidir.

Damar yolu hangi koldan?

Önce aktif olmayan kolda daha sonra aktif kolda olmak üzere; el bileği, ön kol, üst kolda fistül açılır. Daha sonraki tercih yapay damarlar (greft) ve son olarak da kalıcı kateter takılması yöntemidir. Kalıcı damar girişimi sağlanıncaya kadar da geçici kateterler kullanılmaktadır.

Intraket ne demek?

Damar yolu açmak, kan almak, serum ve benzeri sıvıların damar yolu ile verilmesini sağlamak amacıyla kullanılan branül (iv kanül) steril bir şekilde tekli paketler halinde adresinize ulaşmaktadır. Açma kapama sistemine sahip olan ürünler yapısal özelliği nedeniyle dokuya ve damara zarar vermez.

Intraket renkleri neye göre?

1mm kalınlığındaki (Kalın Hızma) piercinglerde PEMBE renkli intraketler kullanılır. 1,2mm kalınlığındaki (Kulak, Dudak) piercinglerde YEŞİL renkli intraketler kullanılır. 1,6mm kalınlığındaki (Göbek, Dil) piercinglerde GRİ renkli intraketler kullanılır. Dermal piercinglerde ise 2mm Dermal Punch kullanılır.

Kateter Nedir neden takılır?

Kateter, cerrahi operasyonlar esnasında sıklıkla kullanılan bir alettir. Aferez işlemi sırasında kanı vücuttan alıp işleyebilmek için belirli bir hızda ve hacimde kanı cihaz çekmek gerekmektedir. Bu nedenle damar yolunun iyi olmadığı durumlarda kateter takılır.

Port pansumanı nasıl yapılır?

§ Öncelikle hattan boş enjektöre kan aspire edilerek sistemin çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. § 10 ml % 0,9 serum fizyolojik ile hat yıkanır. § Hastaya uygun heparinli solüsyon verilerek port iğnesi klemplenir. § Ertesin gün hasta ve/veya yakınları tarafından bu pansuman çıkarılır.

Kateter nasıl takılır?

Damar içine sık sık ya da devamlı olarak ilaç uygulaması veya enzim replasmanı yapılacak olan hastalara damar yolunun sürekli açık olması için kateter takılır. Göğüs duvarında açılan küçük bir kesitten kalın bir toplar damara bir tüp takılır. Bu işlem genellikle anestezi altında yapılır.

3 Yollu Sonda ne ise yarar?

İki yollu sondanın küçük lümeni sondanın ucundaki balonu şişirmek için büyük olan lümen ise mesaneden üriner drenajı (boşaltımı) sağlamak için kullanılır. Üç yollu foley sondalarda ise üçüncü lümen üriner lavaj yapılırken irigasyon sıvısını vermek amacıyla kullanılır.

Idrar sondası enfeksiyon yapar mı?

İdrar sondasının tıkanması, yıkanması ya da değişimi gerekebilir. İdrar kanalında kanama olabilir, ancak bu genellikle kendiliğinden durur. Enfeksiyon riski olabilir. İdrar sondası idrar kesesine gitmeden balon şişirilirse, bu idrar kanalında kanamaya, hasara yol açabilir.