Osmanlı Devletinde ait olan topraklara ne denir?

İçindekiler:

  1. Osmanlı Devletinde ait olan topraklara ne denir?
  2. Tarihte ocaklık ne demek?
  3. Resmi Asiyab vergisi nedir?
  4. Öşür vergisi nedir tarih?

Osmanlı Devletinde ait olan topraklara ne denir?

Devlet hazinesine ait olan topraklara miri arazi denir. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kullanılmaya başlayan bu terim, günümüzde "devlet arazisi" olarak adlandırılır. Kelimenin sözlük anlamı da "hükümetin, hazinenin malı olan" demektir. Miri arazilerin mülkiyeti devlete aittir.

Tarihte ocaklık ne demek?

Ocaklık kelimesi, Osmanlı öncesi dönemde kaynaklarda daha çok toprak tasarrufu ve toprağın hizmet karşılığındaki kullanım hakkının belli bir aileye irsen bırakılmış olması bağlamında zikredilir. Osmanlı Devleti'nde ocaklık teriminin kullanım alanları çeşitlidir.

Resmi Asiyab vergisi nedir?

Resm-i Asiyab: Su veya yel ile çalışan un değirmenleri ile, zeytinyağı değirmenlerinden alınmaktadır. Resm-i Arus: Sipahi tarafından tımarında bulunan kadınların evlenmeleri esnasında, kocalarından alınan bir vergidir. Bu vergi kadının dul, bakire, Müslüman veya başka bir dinden olmasına göre değişmektedir.

Öşür vergisi nedir tarih?

Aşar (öşür) vergisi; Osmanlı döneminde köylülerden, ürettikleri tarım ürünleri için %10 oranında alınan vergi. Osmanlı Devleti'nin temel gelir kalemini oluşturan vergi, arazi para ile sulanıyorsa yirmide bir oranında verilir. Arapça olan "öşür" sözcüğünün anlamı “onda bir”dir (1/10). ...