Duygu durum değişikliği nedir?

İçindekiler:

  1. Duygu durum değişikliği nedir?
  2. Bipolar mani dönemi ne kadar sürer?
  3. Bipolar kişi nasıl davranır?
  4. Kimler bipolar olur?

Duygu durum değişikliği nedir?

Duygudurum bozukluğu, kişinin duygusal durumunu etkileyen bir akıl sağlığı sorunudur. Bir kişinin uzun süreli aşırı coşkunluk (mani), aşırı üzgünlük (depresyon) veya her ikisini birden (bipolar; yani iki uçlu) deneyimlediği bir bozukluktur. Olaylara bağlı olarak kişinin ruh hâlinin değişmesi normaldir.

Bipolar mani dönemi ne kadar sürer?

İlk on yılın ardından, hastalık dönemleri arasında ortalama süre yaklaşık 1–2 yıldır. Bozukluk tedavi edilmezse, ortalama bir mani dönemi birkaç ay sürebilir. Tedavi edilmeyen depresyon döneminin süresi ise en az 6 aydır. Hastalık dönemleri arasında birçok kişi normal duygudurumlarına döner.

Bipolar kişi nasıl davranır?

Umutsuz ve karamsar olma, sürekli uyku isteği, değersizlik hissi, ölüm ve intihar düşünceleri, yaşamdan zevk almama, endişeli olma durumu, enerji azlığı, kilo kaybı ya da kilo alımı gibi durumlarda bipolar depresif atağa bağlı durumlardır. Bipolar bozukluğu olan kişiler Bu özellikleri gösterme eğilimindedir.

Kimler bipolar olur?

Bahar aylarında, askerlik, gebelik ve loğusa dönemlerinde artış gösteren bipolar bozukluk atakları genellikle 15-24 yaş arasında görülür ve çoğunlukla yaşam boyunca sürer. Her yaşta görülebildiği gibi en sık 20'li yaşların başında başlar. Her 100 kişiden 1-2'sinde pipolar bozukluk vardır.