PPD aşısı nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. PPD aşısı nasıl yapılır?
  2. PPD testi nasıl değerlendirilir?
  3. PPD testi neyi gösterir?
  4. PPD testi yan etkileri nelerdir?
  5. PPD değeri kaç olmalı?

PPD aşısı nasıl yapılır?

Hastalık belirlenmesi için 2 tane tıbbî test yapılır. Bu testler kan testi ve deri testidir. Cilt testi (PPD testi) yapılırken, cilt altına çok az miktarda tüberküloz proteini enjekte edilir. Enjekte yapılan bölge kaşınsa dahi, kaşınmaması gerekir.

PPD testi nasıl değerlendirilir?

Koldan gerçekleştirilen bu test için testin yapılacağı bireye PPD maddesi enjekte edilir. Gerçekleştirilen bu işlem ile beraber 3 gün boyunca kol bölümünde şişme yaşanır. Eğer ortaya çıkan bu şişlik 5 milimetrenin üzerine çıkıyor ise o vakit testin pozitif çıktığı anlaşılmaktadır.

PPD testi neyi gösterir?

PPD testi, kişinin önceden tüberküloz (verem) mikrobu alıp almadığını tespit etmek için yapılan bir testtir.

PPD testi yan etkileri nelerdir?

En sık görülen yan etkiler, cilt döküntüsü, kaşıntı, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı ve görme bozukluğudur. Bu durumların ortaya çıkması halinde ilaçları derhal kesmeli ve doktorunuza başvurmalısınız.

PPD değeri kaç olmalı?

Tüberkülin reaksiyonu 10 mm ve üzerinde ise aşağıdaki grupta pozitif olarak kabul edilir. Bilenen risk faktörü olmayan bireyde 15 mm ve üzeri tüberkülin yanıtı pozitif olarak kabul edilir. Yalancı pozitif yanıt genellikle PPD antijeni ile paylaşılan diğer mikobakteri antijenlerinden kaynaklanmaktadır.