Ferhat dağları ne ile deldi?

İçindekiler:

  1. Ferhat dağları ne ile deldi?
  2. Ferhat'la Şirin'in hikayesi nedir?
  3. Ferhat'ın Şirin için deldiği dağ nerede?
  4. Leyla ile mecnun şiiri kime ait?

Ferhat dağları ne ile deldi?

Ferhat'ı oyalamak için Elma Dağı'nı delip şehre su getirmesini şart koşar. Ferhat, sevdanın verdiği aşkla dağları delmeye başlar. Mehmene Banu, dağı delip suyun akacağı kanalı tamamlamak üzere olan Ferhat'ın yanına yaşlı dadısını göndererek, Şirin'in öldüğü haberini ulaştırır.

Ferhat'la Şirin'in hikayesi nedir?

Ferhat, nakkaşlık yapan, Şirin'e sevdalı yiğit bir delikanlıdır. Saraylar süsler, fırçasından dökülen zarafetin Şirin'e olan duygularının ifadesi olduğu söylenir. Amasya Sultanı Mehmene Banu'ya, kız kardeşi Şirin için, dünürcü gönderir Ferhat. Sultan; Şirin'i vermek istemediği için olmayacak bir iş ister delikanlıdan.

Ferhat'ın Şirin için deldiği dağ nerede?

Alanı 2.5 dönüm olan proje, Ferhad ile Şirin aşkının geçtiği varsayılan Harşema Dağı'nda; Amasya-Tokat yolunun hemen kenarında Ferhad arası denilen mevkide kuruluyor.

Leyla ile mecnun şiiri kime ait?

Türk edebiyatında da birçok şair tarafından ele alınmış, ancak en çok beğenilen "Leyla ile Mecnun" hikâyesini Fuzûlî yazmıştır. Fuzûlî, bu mesvisini, Kanûnî'nin Bağdat'ı fethinde görüştüğü Hayali Bey ve Yahya Bey'in tavsiyeleri üzerine kaleme almıştır.