LP kimdir wikipedia?

İçindekiler:

  1. LP kimdir wikipedia?
  2. LP işlemi nasıl yapılır?
  3. Lomber ponksiyon kimlere yapılır?
  4. Lomber ponksiyon hangi seviyeden yapılır?
  5. Hangi bölgeden lumbal ponksiyon yapılabilir?
  6. Lomber ponksiyon acıtır mı?
  7. Lomber ponksiyon seti nedir?
  8. Lomber drenaj nedir?
  9. Kan Yaması nasıl yapılır?
  10. EVD neden takılır?
  11. BOS basıncı nedir?
  12. Yetişkinlerde hidrosefali tedavi edilmezse ne olur?
  13. Şant ameliyatı ölüm riski var mı?
  14. Beyine şant takılması ameliyatı ne kadar sürer?

LP kimdir wikipedia?

LP (Laura Pergolizzi), (d. 18 Mart 1981) Amerikalı pop/rock şarkıcısı ve söz yazarı. Bugüne kadar 3 albüm ve 1 EP yayınlamıştır. Ayrıca Rihanna, Christina Aguilera, Backstreet Boys, Cher Lloyd ve birçok sanatçı için şarkılar yazdı.

LP işlemi nasıl yapılır?

LP, bel omurları arasından özel bir iğne ile girilerek omurilik ile omurilik zarları arasındaki sıvıdan (BOS) örnek alınması işlemidir. Bu işlemin toplam süresi 15-20 dakikadır.

Lomber ponksiyon kimlere yapılır?

Nedeni anlaşılmayan şiddetli baş ağrısı ve bilinç bulanıklığı olan hastalarda; Menenjit (beyin zarı iltihabı), ensefalit (beyin iltihabı) ve subaraknoid kanama'nın (beyin zarları arasına olan kanama) tanısını koymak için uygulanır.

Lomber ponksiyon hangi seviyeden yapılır?

Erişkinde spinal kord L2 vertebra gövdesine kadar devam eder. LP palpasyonla hangisi daha iyi hissediliyorsa; L2-3, L3-4, L4-5, L5-S1 arasından yapılabilir. Hastalara veya yakınlarına girişim hakkında bilgi verilmeli, yazılı onam alınmalıdır./span>

Hangi bölgeden lumbal ponksiyon yapılabilir?

Lomber Ponksiyon girişiminin durumuna göre genellikle 20-30 dakika arasında sürmesi beklenir.Lomber ponksiyon girişimi genellikle hasta yan yatırılarak bel bölgesindeki omurların arasındaki boşluktan yapılır.Daha az sıklıkla hasata oturtulup öne eğik posizyon verilerekde yapılabilir.Hasta yan yatırılır.

Lomber ponksiyon acıtır mı?

Eğer lomber ponksiyonda bu sinirlere değilirse kişi bacağında kısa süreli gelip geçici ağrı hissedebilir. Ancak lomber ponksiyonun en sık karşılaşılan komplikasyonu özellikle lomber ponksiyon yapılan ergenlerin veya erişkinlerin %5'inde görülen şiddetli başağrılarıdır./span>

Lomber ponksiyon seti nedir?

Lomber ponksiyon (ya da LP) bir tıbbi teşhis ve bazen tedavi yöntemidir. Beyin omurilik sıvısı (BOS) örneği alınarak biyokimyasal, mikrobiyolojik ve sitolojik inceleme yapılabilmesi için bir tıbbi prosedürdür.. Bazen de artmış kafa içi basıncı düşürmek için ("terapötik lomber ponksiyon") yapılır.

Lomber drenaj nedir?

Kafa içi basıncının düşürülmesi adına, beyin omurilik sıvısının (BOS), lomber- spinal kanaldan vücut dışına, kapalı bir sistemle drenajını sağlayan medikal malzemedir.

Kan Yaması nasıl yapılır?

Epidural kan yaması yapılabilmesi için epidural kanala iğne yapılır (bu ağrı kesici ilaç vermek için değil, koldaki damardan alınan ufak miktar kanı enjekte etmek içindir). Kan injekte edilir edilmez iğne hemen çıkarılır, kan hemen pıhtılaşıp iğne deliğini kapar, ve bu baş ağrılarını geçirir.

EVD neden takılır?

EVD Sistemi; kalıcı bir şant takılmasının gerekli görülmediği veya uygun olmadığı durumlarda, beyin içi basıncın ve BOS miktarının düşürülmesi amacıyla beyin omurilik sıvısının (BOS) ve benzer fiziksel özelliklerdeki sıvıların drene edilmesinde kullanılır.

BOS basıncı nedir?

Ortalama BOS basıncı 150 mmH2O'dur ve normal kişilerde 70-200 mmH2O arasındadır. Normalin üst sınırı 250 mmH2O olarak da alınmaktadır. Erişkinlerde normal İKB 0-15 mmHg, kafatası sütürleri henüz kapanmamış bebeklerde ise 0-5 mmHg olarak da kabul edilebilir.

Yetişkinlerde hidrosefali tedavi edilmezse ne olur?

Hidrosefali oldukça ciddi bir hastalık olmaktadır ve erken bir şekilde tedavi edilmesi önemlidir. Eğer tedavi edilmezse ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Bununla birlikte, bu hastalık, beyinde kalıcı bir hasara yol açmaktadır.

Şant ameliyatı ölüm riski var mı?

Dahası her şey yolunda gidip şant takıldıktan sonra hidrosefali de düzelme dahi olsa bir süre sonra yine yukarıda belirtilen bozukluklar gelişebilir. Bunlara bağlı ameliyat sırasında veya sonrasında ölüm riski dahi vardır. Ameliyat sonrası her türlü gayrete rağmen enfeksiyon gelişme ihtimali bulunmaktadır.

Beyine şant takılması ameliyatı ne kadar sürer?

Yaklaşık 40 dakika süren ameliyatta hastanın kafatasına küçük bir delik açılarak bu bölgeden sıvının toplanma yeri olan odacıklara girilmekte ve ultrasonda görülen birikim yerlerine şant adı verilen tüpler yerleştirilerek hidrosefaliye neden olan beyin-omurilik sıvısının fazlası beyinden karın boşluğuna doğru deri ...