Gros ton ne demek?

İçindekiler:

  1. Gros ton ne demek?
  2. Bir yük gemisi kaç tondur?
  3. Konteyner taşıyan gemiye ne denir?
  4. Büyük tekneye ne denir?
  5. Gemi direksiyonuna ne denir?
  6. Triz nedir tekne?
  7. Teknenin burun kısmına ne denir?
  8. Teknenin baş kısmına ne denir?
  9. Iskele sancak neresi?

Gros ton ne demek?

Groston ise denizcilikte bilinenin aksine kg gibi bir ağırlık ölçüsü değil bir hacim ölçüsüdür. Bazı istisnalar dışında bir geminin bütün kapalı yerlerinin hacminin 100 feet3 veya 2,8317 m3'e bölünmesiyle elde edilen "ton" cinsinden değerdir. Aslında buna gros tonaj denilmektedir. 1 ton = 2,8317 m3'e eşittir.

Bir yük gemisi kaç tondur?

Modern yolcu gemileri, büyüklük ve kapasitelerine göre üç kategoriye ayrılıyor: 500 yolcu kapasiteli, 2 bin-20 bin ton ağırlığında ve daha büyük limanlara girebilen gemiler; 500-1000 yolcu kapasiteli, ağırlığı 50 bin tona kadar çıkabilen orta büyüklükteki gemiler; 1000-3000 yolcu kapasiteli ve 150 bin tona yaklaşan ...

Konteyner taşıyan gemiye ne denir?

Con-Ro ve Ro-Pax gibi Ro-Ro gemilerinden türetilmiş farklı gemi türleri bulunmaktadır. Con-Ro gemileri hareketli yükün yanı sıra konteyner de taşır. Ro- Pax gemiler ise vapur ve kısa seyahat gemileri gibi yolcu gemili bir Ro-Ro kombinasyonudur.

Büyük tekneye ne denir?

Gemilere ve yakın kıyılara yük taşıyan güvertesiz büyük tekneye mavna denir.

Gemi direksiyonuna ne denir?

Deniz ve hava vasıtalarına yön vermeye yarayan parça. Yüzmekte olan bir gemide su, dümenin iki tarafından geçer. Bu yüzden dümenin herhangi bir hareketi gemilerin etrafındaki su düzenine tesir ederek harekete sebep olur.

Triz nedir tekne?

Triz: İnce tahtalardan biçilmiş posta gibi görev yapan çıtalar. Bir teknenin ön kısmına Baş (Forward-Fore), arka kısmına Kıç (Aft), ön kısmından ileri ufuk yönündeki alana Pruva (Ahead), kıçtan geri ufuk yönündeki alana da Pupa(Astern) denir.

Teknenin burun kısmına ne denir?

Pruva veya baş, bir deniz taşıtının gövdesinin ön kısmına verilen addır. Taşıt hareket hâlinde iken en önde kalan kısımdır ve pupa (kıç) kavramının zıttıdır. Bir gemide başın en önemli görevi suyu yararak sürüklemeyi (direnci) azaltmaktır.

Teknenin baş kısmına ne denir?

6. Teknede “Bodoslama” nedir? Teknenin basını ve kıçını olusturmak için uzanan, düsey veya egik, omurganın devamı olan uzantılara bodoslama denir.

Iskele sancak neresi?

İskele, deniz taşıtlarının sol tarafını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde, liman veya marina girişlerinde kolay tanımlanabilmesi maksadıyla kırmızı renkte iskele borda feneri kullanılır.