Şirkete kayyum atanmasını kimler isteyebilir?

İçindekiler:

  1. Şirkete kayyum atanmasını kimler isteyebilir?
  2. Kayyum davası hangi mahkemede açılır?
  3. Kayyum tayin etmek ne demek?
  4. Hangi hallerde şirkete kayyum atanır?

Şirkete kayyum atanmasını kimler isteyebilir?

Maddesi ile yapılan değişiklik ile “Suçun bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmekte olduğu hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için gerekli olması halinde; soruşturma ve kovuşturma sürecinde, hâkim veya mahkeme, şirket işlerinin yürütülmesiyle ilgili olarak kayyım ...

Kayyum davası hangi mahkemede açılır?

Vesayet işleri ile ilgili davalarda yetkili mahkeme; vesayet altında olan yani küçük veya kısıtlının yerleşim yeri mahkemesidir. Görevli mahkeme ise yapılan işlemin niteliğine göre Sulh Hukuk Mahkemesi veya Asliye Hukuk Mahkemesi olacaktır. Kayyım ile ilgili davalarda yetkili mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir.

Kayyum tayin etmek ne demek?

Kayyım veya kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse. Arapça kama (durmak) kökünden gelir ve kıyam (yerine geçmek, yürütmek) kelimesinden türemiştir. Kayyım olarak atanan kişi "kamu görevlisi" sayılır.

Hangi hallerde şirkete kayyum atanır?

Kayyum, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır. Ticaret şirketlerine kayyum atanması ile ilgili Ticaret Kanununda bir düzenleme yoktur. Anonim şirketin kanunen gerekli organlarından birinin yokluğu halinde Medeni kanun hükümlerine göre mahkemece yönetim kayyumu atanır.