Kanserde hangi tahliller yapılır?

İçindekiler:

  1. Kanserde hangi tahliller yapılır?
  2. Kanserde tarama nedir?
  3. Ulusal kanser tarama programları hangi kanserlere uygulanmaktadır?
  4. Hangi kanser türleri taranır?

Kanserde hangi tahliller yapılır?

Kan marker testlerinde; yumurtalık kanseri için Karbonhidrat Antijen (CA 125), HumanEpididimal Protein 4 (HE4), prostat kanseri için Prostat Spesifik Antijen (Total PSA, Serbest PSA), mide, bağırsak ve pankreas tümörlerinde Karsino Embriyonik Antijen(CEA) ve CA 19-9, meme tümörlerinde CA 15-3, karaciğer, testis ve ...

Kanserde tarama nedir?

Kanser taraması, hiçbir şikayeti olmayan sağlıklı bireylerde ; kanseri tedavisinin çok daha kolay ve etkili yapılabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayeneler yapılmasıdır . Özellikle 40 yaş ve sonrası daha fazla olmak üzere , 20 li yaşlardan sonra her yaşta kanser taraması yaptırabilirsiniz.

Ulusal kanser tarama programları hangi kanserlere uygulanmaktadır?

Ülkemizde, Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği üç kanser türünde tarama yapılmaktadır; Kolorektal Kanser, Meme Kanseri, Serviks Kanseri. Tarama programları ile detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Hangi kanser türleri taranır?

Prostat kanseri, yumurtalık kanseri, tiroid kanseri, karaciğer ve testis kanserinde kan testleri tanı yöntemi olarak kullanılıyor. Ancak kan kanseri (lösemi) dışında hiçbir zaman kan testleri ile kanser tanısı konmuyor, hekim tarafından diğer tanı yöntemlerine başvuruluyor.