Iklim bilimi nedir kısaca tanımı?

İçindekiler:

  1. Iklim bilimi nedir kısaca tanımı?
  2. Mevsim nedir 8 sınıf?
  3. Iklim ve mevsim aynı şey mi?
  4. Mevsimler ve iklim nasıl oluşur?

Iklim bilimi nedir kısaca tanımı?

İklim bilimi ya da klimatoloji, atmosfer içerisinde meydana gelen hava olayları ile yeryüzünde görülen iklim tiplerini inceleyen bilim dalıdır. Klimatoloji ile ilgilenen bilim adamına klimatolog denir. İklim biliminin konusu olan iklim, geniş bir sahada uzun yıllar boyunca görülen atmosfer olaylarının ortalama hâlidir.

Mevsim nedir 8 sınıf?

Dünya, Güneş etrafındaki turunu 365 gün 6 saatte tamamlar. Bir yılda tamamlanan bu yörüngesel hareket sonucu 4 mevsim (kış, ilkbahar, yaz, sonbahar) oluşur. Dünyanın geoid şeklinde olması dönme eksenin eğik olmasına neden olur. Bu da mevsimlerin meydana gelmesinde etkilidir.

Iklim ve mevsim aynı şey mi?

Cevap:İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgar, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Mevsim dünyanın eksen eğikliği dünyanın Güneş etrafında dönmesi sonucunda oluşan olaydır.

Mevsimler ve iklim nasıl oluşur?

“Dünyanın güneş etrafında yaptığı dönüş sonrasında havanın ısınması ve soğuması mevsimleri oluşturmaktadır. Dünya güneş etrafında dönmesi sonucunda bir açı oluşturur. Oluşan açı da bir nevi mevsimlerin oluşmasını sağlar.” Dünyada güneşi sürekli dik açıyla alan bölge Ekvator'dur.