Periferik kandan kromozom analizi ne demek?

İçindekiler:

  1. Periferik kandan kromozom analizi ne demek?
  2. Kromozom analizi testi neden yapılır?
  3. Periferik kan ne demek?
  4. Genetik testi ne zaman çıkar?
  5. Periferik yayma neden önemlidir?

Periferik kandan kromozom analizi ne demek?

Karyotip analizi, bir hücre örneğindeki kromozomları incelemek için yapılan bir testtir. Ayrıca periferik kanda karyotip analizi zeka geriliği, doğumsal anomali, gelişme geriliği, boy kısalığı, cinsiyet anomalisi gibi durumlarda da istenmektedir.

Kromozom analizi testi neden yapılır?

Genetik hastalıkların saptanması, Lenfoid bozukluklarının belirlenmesi (Lenf dokusunda görülen bozukluklar), Doğum kusurlarının tespit edilmesi ve kromozom anormalliklerinin tespitidir.

Periferik kan ne demek?

Periferik yayma kan hastalıklarının tanısında yararlı bilgiler veren güvenilir bir laboratuvar yöntemidir. Değişik kan hastalıklarında (lösemi,lenfoma,anemi gibi) meydana gelen morfolojik bozuklukların (şekil bozukluğu) saptanmasında kullanılmaktadır.

Genetik testi ne zaman çıkar?

Yaklaşık olarak örnek alındıktan sonra 5 günlük bir çalışma dönemi olup bu işlemleri takiben inceleme dönemi gerekir ki bu da 2-3 gün (istisnai durumlar dışında) sürer. Üç aşamalı kontrolden geçtikten sonra raporlanma 14 günü bulabilir. Bir kişinin genetik test yaptırması için pek çok sebep vardır.

Periferik yayma neden önemlidir?

Periferik kan yaymasının incelenmesi kemik iliğinin fonksiyonel durumunu göstermesi açısından önemlidir. Sitopenik durumları ( anemi, lökopeni, trombositopeni) değerlendirirken özellikle önem kazanmaktadır. Bazı durumlarda, periferik kan yayması tek başına bile güvenilir bir tanı koymak için yeterlidir.