Hakim hukuk yaratma yetkisini hangi boşluk varsa kullanır?

İçindekiler:

  1. Hakim hukuk yaratma yetkisini hangi boşluk varsa kullanır?
  2. Ceza hukukunda hakim hukuk yaratabilir mi?
  3. Kimse hak ve fiil ehliyetlerinden kısmen de olsa vazgeçemez Hangi hukuk kuralıdır?
  4. Hukuken kısıtlı ne demek?
  5. Ergin olmamak ne demek?

Hakim hukuk yaratma yetkisini hangi boşluk varsa kullanır?

Hâkimin hukuk yaratması sadece kanun boşluğunda söz konusudur. Hüküm içi boşluktan farklı olarak kanun boşluğunda (praeter legem) düzenlenmesi gereken bir konuda kanunda hiçbir hüküm bulunmamaktadır. Kanun boşluğu ya gerçek bir boşluktur ya da gerçek olmayan bir boşluktur.

Ceza hukukunda hakim hukuk yaratabilir mi?

Hakimin hukuk yaratması, ceza hukukunda mümkün değildir. Şöyle ki; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 2. maddesinin 1. fıkrası : “Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz.” hükmünü içerir. Buna, suç ve cezada kanunilik ilkesi adı verilmektedir./span>

Kimse hak ve fiil ehliyetlerinden kısmen de olsa vazgeçemez Hangi hukuk kuralıdır?

Madde 23 - Kimse, hak ve fiil ehliyetlerinden kısmen de olsa vazgeçemez. Kimse özgürlüklerinden vazgeçemez veya onları hukuka ya da ahlâka aykırı olarak sınırlayamaz. Yazılı rıza üzerine insan kökenli biyolojik maddelerin alınması, aşılanması ve nakli mümkündür.

Hukuken kısıtlı ne demek?

Kısıtlı (Mahcur) olmamak: Fiil ehliyetinin mahkeme kararıyla sınırlanmasıdır. akıl hastalığı veya zayıflığı, ayyaşlık, kötü hayat sürme,1 yıldan uzun süreyle hapis cezasına tabi olma, yaşlılık veya sakatlık gibi hallerde mahkemece kararlaştırılır.

Ergin olmamak ne demek?

Aydınlanma, insanın kendi suçu ile düşmüş olduğu bir ergin olmama durumundan kurtulmasıdır. Bu ergin olmayış durumu ise, insanın kendi aklını bir başkasının kılavuzluğuna başvurmaksızın kullanamayışıdır.