Sigorta primini eksik yatırmanın cezası nedir?

İçindekiler:

  1. Sigorta primini eksik yatırmanın cezası nedir?
  2. Sigorta primi eksik yatan işçi ne yapmalı?
  3. Sigortam eksik yatıyor ne yapmalıyım?
  4. Işçi sigortasız çalıştığını nasıl ispatlar?
  5. Sigorta primim asgari ücretten yatıyor ne yapabilirim?
  6. SGK idari para cezası neden gelir?
  7. Elden maaş alıyorum ne yapmalıyım?
  8. Asgari ücretten az maaş verilir mi?

Sigorta primini eksik yatırmanın cezası nedir?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102/I/d maddesi uyarınca işçilik ücretlerini SGK'ya eksik bildiren işverenler hakkında, eksik bildirim yapılan her ay için asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır. Söz konusu cezanın miktarı, 2018 yılı için aylık 4.059TL'dir.

Sigorta primi eksik yatan işçi ne yapmalı?

SGK primi eksik ödenen işçi iş akdini feshedebilir ve kalan alacaklarına ek olarak kıdem tazminatını da talep edebilir. Buna ek olarak SGK primi eksik yatan işçinin hakları arasında hizmet tespit davası açmak da sayılmalıdır.

Sigortam eksik yatıyor ne yapmalıyım?

SGK primleri hiç yatmayan ya da eksik yatan işçiler derhal bu durumu alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp bildirmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu bu bildirimden sonra hemen denetime başlarlar, denetim memurları işçinin iş yerine gidip soruşturma yaparlar.

Işçi sigortasız çalıştığını nasıl ispatlar?

Sigortasız çalışma nasıl kanıtlanır?
  1. İş yerinde fiilen çalışıldığına tanıklık edebilecek bir şahit göstermek.
  2. İş yerinden bir maaş bordrosu ya da dekont gibi maaş alındığına dair bir belgenin bulunması
  3. İş yerinde çalışma kaydının olduğu kamera kayıtları
Daha fazla öğe...

Sigorta primim asgari ücretten yatıyor ne yapabilirim?

SİGORTAM EKSİK YATIYOR, NE YAPMALIYIM? Sigortanızın aldığınız maaştan daha düşük tutarlarda yatırılmasına hileli maaş denilmektedir. Şayet sizler de sigortam aldığım maaştan yatmıyor diyorsanız öncelikle noter kanalı ile işverene ihtar çekebilir ve eksik kalan primlerinizin yatırılmasını talep edebilirsiniz.

SGK idari para cezası neden gelir?

Mahkeme kararıyla denetim personellerinin yaptığı inceleme, soruşturma ve denetim neticesinde Aylık Prim ve Hizmet Bildirgesi'nde belirtilen kazancın eksik ya da yanlış bildirilmesi halinde brüt asgari ücretin 2 katı tutarında ceza ödenir.

Elden maaş alıyorum ne yapmalıyım?

Elden ödeme hangi ücret türüne ilişkin olursa olsun işçi açısından iş akdinin haklı nedenle feshine sebep oluşturacaktır. Böyle bir durumda İşçi, iş akdini haklı nedenle feshederek işçilik alacaklarının ödenmesi talep edebilir. Yani işçi istifa etse bile kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Asgari ücretten az maaş verilir mi?

Asgari ücret ülkemizde bir çalışana verilebilecek en düşük ücreti ifade eder ve İş kanunu 39. Madde çerçevesinde her yıl tespit edilen bu ücretin altında bir tutarın çalışanlara ödenmesi mümkün değildir. ... Çünkü kayıtlı bir çalışanın ücret bordrosunda asgari ücretin altında gösterilmesi mümkündür değildir.