Ziya Gökalp sosyolojiye katkıları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Ziya Gökalp sosyolojiye katkıları nelerdir?
  2. Ziya Gökalp'in sosyoloji anlayışının kökeninde hangi sosyolog bulunmaktadır?
  3. Ziya Gökalp'in eğitim görüşleri nelerdir?
  4. Ziya Gökalp sosyoloji anlayışı nedir?
  5. Emile Durkheim in sosyolojik düşüncelerini Türkiye koşullarına uyarlayan sosyolog kimdir?
  6. Ziya Gökalp hangi sosyoloji?
  7. Türk sosyolojisi nedir?
  8. Uzmanlaşmış sosyoloji alt dalları nelerdir?

Ziya Gökalp sosyolojiye katkıları nelerdir?

Ziya Gökalp ve sahip olduğu fikir dünyası, Türkiye sosyolojisinin temelini oluşturduğu gibi Osmanlı'nın tasfiyesi ve Cumhuriyet'in kuruluş sürecinde aktif rol oynadı. Türk toplumun sosyoloijyle tanışmasına ve II. Meşrutiyet'ten itibaren Türkçülük akımının doğuşuna öncülük etmiştir.

Ziya Gökalp'in sosyoloji anlayışının kökeninde hangi sosyolog bulunmaktadır?

Ziya Gökalp Durkheim'in sosyolojik yaklaşımını benimsemiş bir düşünürdür. Gökalp, onun eserleri ile tanıştıktan sonra büyük bir açlıkla okuduğu metinleri Türkçeye aktarmış, onun fikriyatıyla Osmanlı toplumunun meselelerini ele almaya çalışmıştır.

Ziya Gökalp'in eğitim görüşleri nelerdir?

Gökalp'a göre, eğitimin amacı millî kültürü toplum katlarına aşılamak suretiyle dilde ve düşüncede uyumlu bir birlik meydana getirmektir (Türkdoğan, 2005: 287). Gökalp, eğitimi, sadece toplumdan kişiye değer aktarılması şeklinde görmez; aynı zamanda toplumun kurulması olarak algılar.

Ziya Gökalp sosyoloji anlayışı nedir?

Gökalp'e göre, sosyolojinin konusu içtimaiyet usullerinin tatbiki, milli medeniyetin tarihi ile kavim ve medeniyetlerdir. Ona göre sosyoloji, toplumların işleyiş ve etkileşim kanunlarını ortaya koyacak ve böylece gelecekte topluma istenilen yön verilebilecektir.

Emile Durkheim in sosyolojik düşüncelerini Türkiye koşullarına uyarlayan sosyolog kimdir?

Sosyolojiyi, bilimsel bir disiplin haline getiren Fransız sosyoloğu Emile Durkheim'ın görüşlerini zaman zaman aynen tercüme eden zaman zaman da Türkiye'nin koşullarına uyarlayarak yeniden yorumlayan bunun yanında özgün görüşleri de olan Ziya Gökalp, Türkiye'de sosyolojinin kurucusudur.

Ziya Gökalp hangi sosyoloji?

Gökalp, sosyoloji açısından, ülkemizde Comte-Durkheim okulunun temsilcisi olarak tanınır. Gerçekten de Durkheim sosyolojinin ülkemize yerleşmesi ve 1940'lı yıllara kadar Türk sosyolojisinde, neredeyse tek egemen sosyoloji ekolü olması, onun aracılığıyla olmuştur.

Türk sosyolojisi nedir?

Türk sosyolojisi, Türk modernleşmesini ölçmeye başlarken aynı zamanda sosyolojinin kavramları ile Türk Devrimleri tartışılır (bkz. Kaçmazoğlu, 2011b). İlim çağında siyasetin dili ilmidir. Cumhuriyet'in ilanından sonra aydınlar Cumhuriyet'e ve devrimlere ilmi bir zemin hazırlamanın peşine düşmüşlerdir.

Uzmanlaşmış sosyoloji alt dalları nelerdir?

Günümüze kadar çalışılmış olan alt dallar şunlardır:
  • Ahlâk Sosyolojisi.
  • Aile Sosyolojisi.
  • Askeri Sosyoloji.
  • Beden Sosyolojisi.
  • Bilgi Sosyolojisi.
  • Bilim Sosyolojisi.
  • Cinsiyet Sosyolojisi.
  • Çalışma Sosyolojisi.
Daha fazla öğe...