Kıbrıs'ı kimden aldık?

İçindekiler:

  1. Kıbrıs'ı kimden aldık?
  2. Kıbrıs Türklere ne zaman geçti?
  3. Girit hangi padişah zamanında alındı?
  4. Osmanlı Devleti Kıbrıs'ı ne zaman kaybetti?

Kıbrıs'ı kimden aldık?

Kıbrıs'ın Osmanlılar tarafından fethi 27 Haziran 1570 tarihinde 350-400 parça gemi ve 60-100 bin askerle yola çıkan Osmanlı donanması 3 Temmuz günü hiçbir direnişle karşılaşmadan adanın güneyindeki Larnaka yakınlarından karaya çıkarak başkent Lefkoşa'ya doğru yürüyüşe geçer.

Kıbrıs Türklere ne zaman geçti?

Kıbrıs Türkleri veya Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs Adası'nda yaşayan Türklerin, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1571 yılındaki Kıbrıs Adası'nı ele geçirmesinden sonra Anadolu'dan Kıbrıs Adası'na göç etmiş ve 1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin adaya müdahale etmesinden sonra adanın ikiye bölünmesiyle birlikte çoğunluğu KKTC' ...

Girit hangi padişah zamanında alındı?

Osmanlı, Akdeniz hakimiyetini sağlamlaştırmak ve Türk gemilerine saldıran korsanları cezalandırmak için, Venediklilerin hakimiyetinde olan, Girit'i almak isteyince Venediklilerle ilişkileri bozuldu. 1645'te Girit'in kuşatılması başlatıldı.1669'da Köprülü Fazıl Ahmet Paşa zamanında tamamlanabildi.

Osmanlı Devleti Kıbrıs'ı ne zaman kaybetti?

Misak-ı Milli ve Lozan'da Kıbrıs Rusya Kars ve çevresini iade ederse Kıbrıs'taki işgal sona erecek ve antlaşma ortadan kalkacaktı. 11 Temmuz 1878'de adanın işgaliyle Osmanlı Devleti Kıbrıs'ı 306 sene, 8 ay, 19 gün hâkimiyetten sonra fiilen kaybetti. Buna karşılık Berlin Antlaşması'nda ancak kısmi düzenlemeler yapıldı.