Çalışanı için birden fazla icrası olanlar ne yapmalı?

İçindekiler:

  1. Çalışanı için birden fazla icrası olanlar ne yapmalı?
  2. Birden fazla maaş haczi olur mu?
  3. Işçinin icralık olması işvereni etkiler mi?
  4. 2 icra gelirse ne olur?
  5. AGI icra kesintisine tabi mi?
  6. Çalışanın evine haciz gelir mi?
  7. Maaşta haciz varken tazminat alabilir mi?
  8. Ikramiye icraya kesilir mi?

Çalışanı için birden fazla icrası olanlar ne yapmalı?

Ancak birden fazla haczin aynı anda borçlu maaşından kesilmesi tüm hacizlerin kaldırılmasını gerektirmez. Mahkemece aynı anda farklı icra dosyalarından konulan maaş hacizlerinden hangisinin önceki tarihli olduğunun tespiti ile diğer hacizlerin kesintisinin durdurulup sıraya alınmasına karar verilmesi zorunludur.

Birden fazla maaş haczi olur mu?

Maaş haczi konulacak borçlu; memursa en az ¼, işçiyse de aynı miktarda ¼'ü haczedilebilir. Borçlunun, maaş veya ücret alacağı üzerine birden fazla haciz konulmuşsa bu hacizler sıraya girecektir.

Işçinin icralık olması işvereni etkiler mi?

Eğer ki, işçinin ücretine sık sık haciz geliyor ve bu durum muhasebe veya hukuk servisinde önemli zaman kaybına neden oluyorsa ve işyerini olumsuz yönde etkiliyorsa o takdirde işveren geçerli fesih yapabilir.

2 icra gelirse ne olur?

Aynı çalışana ait birden fazla icra gelmesi durumunda; Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe, sonraki haciz için kesinti yapılamaz.

AGI icra kesintisine tabi mi?

Yargıtay'ın konuyla ilgili yorumuna göre AGİ esas ücrete 'munzam tediyeler' kapsamına girdiği için esas ücrete dahil değildir ve bu tediyeden kesinti yapılamaz ve haczedilemez. Bu sebeple maaş haczi kesintisinde hesaplamaya dahil edilmemelidir.

Çalışanın evine haciz gelir mi?

Eve haciz gönderilme durumu kişinin maaşı olmadığı takdirde gerçekleşir. Maaşı olan kişi için ilk olarak maaşına haciz gelir. Ancak herhangi bir kuruma bağlı maaşı yok ise evine haciz işlemi başlatılır.

Maaşta haciz varken tazminat alabilir mi?

Kıdem tazminatı, Emekli ikramiyesi ücret alacağı sayılmamaktadır. Bu nedenle maaş haciz yazısı geldikten sonra işçinin tazminat ve veya emekli ikramiyesi hak edecek şekilde işten ayrılması durumunda iş bu ikramiye ve tazminat kesintiye uğramaz.

Ikramiye icraya kesilir mi?

SONUÇ: İkramiyenin de ücretten sayılacağından, ikramiyenin haciz edilemeyeceğine ilişkin bir hüküm olmadığı gibi 1/4'ünden fazlasının haczi mümkün değildir. Ancak sadece işçinin rızası olması durumunda ikramiyenin tamamının dahi haczi mümkün olmaktadır.