Akraba evliliğinin riskleri nelerdir?
İçindekiler:
- Akraba evliliğinin riskleri nelerdir?
- Talasemi nedir akraba evliliği?
- Akdeniz anemisi iç organlara zarar verir mi?
- Talasemi testinde nelere bakılır?
- Talasemi kanda nasıl anlaşılır?
- Talasemi zararları nelerdir?
- Akdeniz anemisi ne kadar yaşar?
Akraba evliliğinin riskleri nelerdir?
Bazen bu çiftler, bebeklerini kucaklarına alamayacak kadar şanssız olabilir. Zira akraba evliliklerinde, ölü doğum ve düşük gibi ciddi sorunlarla daha sık karşılaşılır. Akraba evliliği sonucu onlarca hatta yüzlerce tip hastalık gelişebilse de en sık karşılaşılanları, kistik fibrozis, fenilketonüri ve talasemidir.
Talasemi nedir akraba evliliği?
Hastalığın görülme sıklığını akraba evlilikleri artırıyor. Talasemi (Akdeniz Anemisi) dünyanın bir çok ülkesinde görülen anne ve babadan çocuklara geçen kalıtımsal olarak geçen bir çeşit “kansızlık” hastalığıdır. Bu hastalık Akdeniz ülkelerinde yaygın olduğu için, Akdeniz anemisi olarak da bilinir.
Akdeniz anemisi iç organlara zarar verir mi?
Talasemi majorlu çocuklara yaşam boyu ayda 1 kez düzenli kan, eritrosit transfüzyonu yapılmalıdır. Eritrosit transfüzyonları, yan etki olarak vücutta demir birikmesine neden olur. Demir birikimi, kalp ve karaciğer başta olmak üzere organlarda birikir ve organlara zarar verebilir.
Talasemi testinde nelere bakılır?
Talasemi tanısı, tam kan sayımı, periferik yayma (kan hücrelerinin mikroskopta bakılması), hemoglobin elektroforezi gibi çok basit ve kolay kan testleri ile konulabilmektedir. Doktorunuz prenatal tanı gerekliliği gibi bazı özel durumlarda hastalığın tanısını doğrulamak için genetik çalışmalar isteyebilir.
Talasemi kanda nasıl anlaşılır?
Tanı Yöntemleri Hasta veya taşıyıcı olduğu bilinen ailelerde gebelik sırasındaki tarama testleri ile tanı konabilir. Ayrıca yenidoğan kan testi (Topuk kanı testi) ile talasemi saptanabilir. Doğumdan sonra talasemi belirtileri gösteren veya kansızlık nedeniyle getirilen çocuklarda tanı konur.
Talasemi zararları nelerdir?
Akdeniz anemisi olan bir hastada öncelikle iştahsızlık, solgunluk, halsizlik, çabuk yorulma ve çarpıntı gözlemlenir. Ayrıca gözlerde sarılık, karında şişlik hissi, idrar renginde koyulaşma, dalakta büyüme, yüzdeki kemiklerde belirgin şekilde değişim ve gelişme geriliği diğer belirtilerdir.
Akdeniz anemisi ne kadar yaşar?
Akdeniz anemisinde önceki yıllarda ortalama yaşam süresi 18-20 yıl iken günümüzde 45 yaş civarındadır. Talasemi taşıyıcılığı kuşaktan kuşağa geçebiliyor, talasemi taşıyıcısı oldukları önceden bilinmeyen ailelerde talasemili çocuk olduğunda ailenin öyküsü ortaya çıkıyor.
Ayrıca okuyun
- Eş anlamlı kelimeler sulh ne demek?
- Çift kuvvet nedir?
- Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür ne demek?
- Ilk Tükenmez kalemi kim kullandı?
- Felsefeye nereden başlamalı?
- Deizm dini kabul eder mi?
- Ziraat Bankası ne zaman kim tarafından kuruldu?
- Hangisi Osmanlı Devleti'nin safevilerle imzaladığı antlaşmalardan biridir?
- Italya'da deniz tatili nerede yapılır?
- Instagram Lite nasıl indirilir?
Ilgileneceksin
- Atatürk'ün bindiği vapurun adı nedir?
- Batolit nerelerde görülür?
- Hiç Köşegeni olmayan çokgen nedir?
- Excelde grafik çizimi nasıl yapılır?
- Istemli tepkime nasıl bulunur?
- Doğalgaz nasıl bir maddedir?
- Haddini bilmek anlamı nedir?
- Keten helvası nerenin?
- Kalbin hangi tarafında kas tabakası daha kalındır?
- Su insan vücudunda ne işe yarar Biyoloji?