Apartman aidat ödenmezse ne olur?

İçindekiler:

  1. Apartman aidat ödenmezse ne olur?
  2. Aidata faiz uygulanır mı?
  3. Aidat borcundan kim sorumlu?
  4. Aidat kiradan düşülür mü?
  5. Geç ödenen apartman aidatları için geçikme faizi alınır mı?

Apartman aidat ödenmezse ne olur?

Ödenmezse ne olur? Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, yönetici veya kat malikleri aidatı ödemediğiniz için sulh hukuk mahkemesinde dava açabilir. Bununla da kalmayıp icra takibine uğrayabilirsiniz. İcra yoluyla takipte aylık yüzde 5 gecikme faizi ödemek zorunda kalırsınız.

Aidata faiz uygulanır mı?

Peki, aidata faiz uygulanır mı? ... Gecikme tazminatı, faiz değildir. Geç ödemeden dolayı ortaya çıkan mağduriyetin karşılığı olarak tanımlanabilir. Eğer kat maliki aidatını ödememekte ısrar ederse; temerrüt faizinin yanı sıra İcra İflas Kanunu 67. M'ye göre yüzde 40 inkar tazminatı ödettirilebiliyor.

Aidat borcundan kim sorumlu?

Apartman aidatı borcunun asıl sorumlusu kat malikidir. Kat malikinin aidat ve ortak gider avansından sorumluluğu sözleşmeyle de ortadan kaldırılamaz. Malikin kiracı ile yaptığı bu sözleşme iç ilişkiye ait olup, sadece tarafları bağlar, apartman yönetiminin dava açmasını engellemez.

Aidat kiradan düşülür mü?

AİDAT BORCUNU ÖDEMEYEN KİRACI TAŞINMAZDAN TAHLİYE EDİLİR Ayrıca bu durum kiraya veren için de haklı bir tahliye nedenidir. Kiracının yan gider sorumluğu kanunumuzda sınırlı olarak düzenlenmiştir. Kiracı, apartmandaki bütün giderlerden sorumlu tutulamaz.

Geç ödenen apartman aidatları için geçikme faizi alınır mı?

Aylarca ödenmeyen aidatlara önce aylık yüzde 5 gecikme tazminatı uygulanır. Aidatı ödemesi gereken yükümlü yine de ödeme yapmazsa yönetim dava açabilir, haciz uygulatabilir. Bu durumda da hem ödenmeyen aidatlara hem de gecikme tazminatlarına bir de yasal faiz işletilir. Şu anda geçerli olan yasal faiz ise yüzde 9'dur.