Çekin düzenleme tarihinden itibaren ne kadar süre içerisinde ibraz edilmesi gerekir?

İçindekiler:

  1. Çekin düzenleme tarihinden itibaren ne kadar süre içerisinde ibraz edilmesi gerekir?
  2. Çek vadesi tarihinden kaç gün içinde tahsil edilmeli?
  3. Çeklerde zaman aşımı var mı?
  4. Karşılıksız çeklerde zaman aşımı nedir?
  5. Çekin ibraz süresi geçerse ne olur?
  6. Eskişehir'de düzenlenen bir çekin ödeme yeri Istanbul'dur Buna göre çekin düzenleme tarihinden itibaren ne kadar süre içerisinde ibraz edilmesi gerekir?

Çekin düzenleme tarihinden itibaren ne kadar süre içerisinde ibraz edilmesi gerekir?

796/I'de çekte ibraz süresi “bir çek düzenlendiği yerde ödenecekse on gün; düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir ay içeresinde muhataba ibraz edilmelidir.” hükmüyle düzenlenmiş; TTK m. 796/II'de ise “Ödeneceği ülkeden başka bir ülkede düzenlenen çek, düzenlenme yeri ile ödeme yeri aynı kıtada ise bir ay ve ...

Çek vadesi tarihinden kaç gün içinde tahsil edilmeli?

Çekin ibrazı için Türk Ticaret Kanunu'nda çeşitli süreler öngörülmüştür. TTK m.796'ya göre bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse on gün; düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.

Çeklerde zaman aşımı var mı?

Zamanaşımı süresi 6762 sayılı TTK'nın 726'ncı maddesini değiştiren 6273 sayılı Kanunun 7'nci maddesinin yürürlüğe girdiği 3.2.2012 tarihinden önce ibraz süresi dolan çeklerde altı ay, ibraz süresi bu tarihten sonra dolan çeklerde ise üç yıldır.

Karşılıksız çeklerde zaman aşımı nedir?

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun md. 68/f.1-e bendine göre adli para cezalarında ceza zamanaşımı süresi on yıl olduğundan karşılıksız çek ceza zamanaşımı süresi de on yıl olacaktır.

Çekin ibraz süresi geçerse ne olur?

İbraz süresi geçmişse, banka çek bedelini ödemekle mükellef değildir. İbraz süresinin sona ermiş olması şartına bağlı olarak ödeme konusunda muhatap bankaya tanınan bu seçimlik yetkinin yanı sıra aynı şarta bağlı olarak keşideciye de çekten cayma hakkı tanınmıştır.

Eskişehir'de düzenlenen bir çekin ödeme yeri Istanbul'dur Buna göre çekin düzenleme tarihinden itibaren ne kadar süre içerisinde ibraz edilmesi gerekir?

on gün; düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir ay içinde muhatap bankaya ibraz edilmelidir. Düzenleme, ibraz süresinin tespiti bakımından, düzenlenme yeri ile ödeme yerinin aynı yer olup olma- masına sonuç bağlamaktadır.